[ Annons ]

Brexit kan trigga ett fortsatt sönderfall av EU-samarbetet, men än så länge går effekterna för den svenska ekonomin inte att förutspå.
Publicerat 27 juni, 2016

Fastigheter ger fortsatt stabil avkastning på en volatil marknad

Brexit kommer att påverka även Sveriges ekonomi men bedömningen från ekonomer Fastighetstidningen talat med är att vi inte är på väg in i en recession och att fastighetssektorn klarar sig bra, inte minst för att räntorna fortsatt förblir låga. Efterfrågan i sekundära lägen kan minska något.

Fastighetsägarna Sveriges chefsekonom Tomas Ernhagen räknar med Brexit får effekter även på den svenska ekonomin eftersom Storbritannien är en av Sveriges viktigaste exportmarknader.

[ Annons ]

– Exakt vad som kommer hända är naturligtvis svårt att säga. Mycket är oklart. Vi vet exempelvis inte hur relationen mellan Storbritannien och EU kommer att se ut i framtiden. Det kommer det att dröja innan röken har skingrat sig.

– Den stora risken, fortsätter Tomas Ernhagen, handlar om i vilken mån vi nu ser början på ett fortsatt sönderfall av EU-samarbetet i takt med att nationalistiska och mer protektionistiska partier vinner mark. För ett litet exportberoende land som Sverige skulle det vara en mycket negativ utveckling.

Tomas Ernhagen, chefekonom Fastighetsägarna Sverige, varnar för ett fortsatt sönderfall av EU-samarbetet.
Tomas Ernhagen, chefekonom Fastighetsägarna Sverige, varnar för ett fortsatt sönderfall av EU-samarbetet.

Enligt Arvid Lindqvist, analyschef på Catella, verkar marknaden diskontera att ekonomin rör sig mot en global recession. Detta borde dock vara en överreaktion eftersom Storbritanniens ekonomi nu inte är så stor i ett globalt perspektiv.

– Det man är rädd för är att populistiska krafter i Europa kan få luft under vingarna och att krav på liknande omröstningar kan komma i fler länder, som Nederländerna, Frankrike, Spanien och Italien.

Catellas analys är att vi kan gå mot en svagare global tillväxt men att regeringar och riksbanker inte kommer att låta den globala ekonom gå in i en ny recession. Nästa steg är sannolikt att direktfinansiera finanspolitik med kvantitativa lättnader som att köpa upp statsobligationer och trycka mer pengar. Detta kommer med lite tur stabilisera den globala tillväxten samtidigt som räntorna blir ännu lägre.

– En sådan mer aggressiv penningpolitik kommer allt närmare, säger chefanalytikern Arvid Lindqvist.

Men för fastighetsbranschens del ser han inte så mörka moln.

– Det finns ett fortsatt stort behov hos institutioner och privata investerare att få stabil avkastning vilket gör fastigheter attraktiva när börsen är volatil och obligationsräntorna obefintliga eller negativa.

Arvid Lindqvist, analyschef Catella, tror att riskviljan för investeringar i sekundära lägen kommer att dämpas ytterligare som en följd av Brexit.
Arvid Lindqvist, analyschef Catella, tror att riskviljan för investeringar i sekundära lägen kommer att dämpas ytterligare som en följd av Brexit.

Det som skett och som kommer att förstärkas på transaktionsmarknaden är att sekundärlägen blir mindre intressanta, inte minst för att banker och investerare blir mindre riskvilliga i den sektorn.

– Och, säger Arvid Lindqvist, direktavkastningskraven i sekundärlägen fortsätter upp och spreadarna mellan A-, B- och C-lägen går isär framöver.

Brexit kan påverka utländska investerares köplust i Norden, inte minst de engelska. Det senaste halvåret stod utländska köpare för cirka en tredjedel av alla transaktioner, i Danmark och Finland till och med över 50 procent och där en stor del var Londonbaserade investerare.

– Min magkänsla säger att de nu blir mer försiktiga och avvaktar en tid för att se hur saker landar, säger Mikael Söderlundh, chefsanalytiker på Pangea. 

Fastighetsaktierna på Stockholmsbörsen har följt med ner med den allmänna trenden men inte i lika hög grad som bankerna och industrisektorn. Vid tiotiden var OMX Real Estate ner med – 3,17 procent. Hela börsen då ner med – 5.0 procent där framför allt banksektorn tog mest stryk, – 7,33 procent.  De långa räntorna trycktes ner (minus 20 punkter för 10 år) under förmiddagen och det är helt enligt förväntningarna säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Anna Breman, chefekonom Swedbank, bedömer att Riksbanken kommer att avvakta med räntehöjningar.
Anna Breman, chefekonom Swedbank, bedömer att Riksbanken kommer att avvakta med räntehöjningar.

– Det lär vara låga räntor under en längre period. Min bedömning är att det kan bli lite stökigt på marknaden under en tid men att fastighetssektorn inte kommer att beröras så mycket. Bostadspriserna kommer varken att falla eller stiga nämnvärt.

Anna Breman räknar med att regeringarna och centralbankerna kommer att göra allt för att undvika en recession och att Sverige med låga statsskulder har goda förutsättningar att klara en nedgång i konjunkturen.

– Låg ränta är visserligen inte så bra för inflationsmålet men å andra sidan försvagas nu kronan. Min bedömning är att Riksbanken kommer att avvakta med räntehöjningar.

På kort sikt gäller det att hålla huvudet kallt.

Fastighetsägarna Sveriges vd, Reinhold Lennebo säger i en kommentar:

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige, vill påminna om att fastighetsbranschen är starkt knuten till finansmarknaderna.
Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige, vill påminna om att fastighetsbranschen är starkt knuten till finansmarknaderna.

– Jag blev både förvånad och besviken över valutgången i UK. På kort sikt gäller det att hålla huvudet kallt, både hemma i branschen och inom samarbetet i EU. UK har varit en bra draghjälp i många frågor, inte minst med bra specialister för vår bransch, och det hoppas jag att de kommer att fortsätta vara inom vårt samarbete i EPF, European Property Federation. Det är ju fortfarande fullt möjligt för British Property Federation att vara medlemmar i fastighetsägarorganisationen EPF, precis som till exempel Norsk Eiendom är, säger Reinhold Lennebo och avslutar;

– På sikt är det svårt att dra några slutsatser alls i dag av eventuell Brexit, men låt oss komma ihåg att fastighetsbranschen är starkt hopkopplad med finansmarknaderna och det blir viktigt att följa hur det går där, förstås. En tid av osäkerhet väntar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]