[ Annons ]

En del av det material som idag används som fasadisolering står inte emot lågor mer än 50 sekunder. Det visar ett nytt test.
Publicerat 20 oktober, 2014

Fasadmaterial kan sprida branden

En del av det material som idag används som fasadisolering står inte emot lågor mer än 50 sekunder. Det visar ett nytt test.

Skärpta krav på energieffektivitet har ökat mängden isoleringsmaterial i byggnader. Men på den internationella föreningen Fire Safe Europeasader menar man  att  fasader ofta bidrar ofta till brandspridningen i flervånings- och höghus beroende på vilken typ av byggmaterial som använts.

[ Annons ]

Därför ordnade man nyligen en omfattande branddemonstration. Enligt denna återspeglar aktuella europeiska teststandarder inte isolermaterialens faktiska brandegenskaper. I det sämsta testresultatet motstod materialet lågorna i cirka 50 sekunder.

– I en ekonomiskt utmanande tid prioriteras ofta mindre kostsamma fasadsystem, men det vore klokt att använda material som är både energieffektiva och brandsäkra, säger Juliette Albiac, vd på Fire Safe Europé.

Cecilia Uneram från Brandskyddsföreningen menar att det är viktigt att man som beställare förstår skillnaden på olika brandklasser för att få brandskydd man tror att man ska få.

– Det är också viktigt att fastighetsägare och förstår skillnaden mellan skäligt brandskydd, det vill säga att uppfylla lagens lägsta krav, och ett bra brandskydd som också tar hänsyn till ett fullgott egendomsskydd.

Se filmer från brandtestet: https://www.youtube.com/playlist?list=PLkjcSsEjwHHwH-3aiiaeDwSO_DeHtVQ6X

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]