Elsystemen i svenska fastigheter är i allmänhet i gott skick. Men minsta lilla elfel kan få katastrofala följder, så det finns all anledning att se över elsäkerheten i huset.
Vi skaffar oss mer och mer elprylar i hemmen. Ökad belastning kan göra att det behövs ökad kapacitet även i fastigheter med relativt nya elsystem. En hel del miljonprogramhus har fortfarande inte trefassystem. Och det är en bit kvar till att alla elanläggningar lever upp till relativt nya säkerhetskrav på elinstallationer som jordning, jordfelsbrytare och i viss mån också skydd mot elektrisk och magnetisk strålning. Men det är ett område som Ulf Fontér, chef affärsutveckling på region el Bravida, menar är mest angeläget att ta tag i.
– Vi tror ofta att vi alltid är bäst i klassen. Men på ett område är Sverige väldigt eftersatt i jämförelse med övriga Europa. Tyvärr så har betydelsen av att installera jordfelsbrytare inte slagit igenom här.
En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsförande. Vid nyinstallation är det numera lag på att jordfelsbrytare ska skydda uttag i bad- och duschrum. Men även frys och kyl bör förses med jordfelsbrytare, anser Ulf Fontér.
– Många är rädda att den ska lösa ut exempelvis under semestern. Men lösningen är enkel: installera en separat jordfelsbrytare för kyl och frys så är det tillräckliga marginaler.
Tittar man på brandstatistiken från 2009 inträffade 3 617 bränder (12 procent av totala antalet bränder) på grund av el-relaterade orsaker. Tyvärr är det mycket som fastighetsägaren inte kan råda direkt över. Det största produktproblemet i våra hem är vitvaror.
– Att låta diskmaskinen, tvättmaskinen eller torktumlaren arbeta när du inte är hemma är farligt, säger Jan Berggren, verksamhetschef på Brandskyddsföreningen, Elektriska Nämnden,
Ulf Fontér höjer ett varnande finger för att lägenhetsinnehavare på eget bevåg lejer billiga hantverkare som ger sig på elinstallationerna.
– Vad som helst kan hända när folk utan elutbildning är framme. Att spänningsätta ett element är inte svårt.
Även om mycket görs på eget bevåg så är det fastighetsägaren som ansvarar för installationen i lägenheterna. När det gäller bostadsrätter måste man först och främst titta på stadgarna och vilken praxis föreningen har. Det finns allt från att föreningen ansvarar för hela nätet till att bara svara för stigare (fram till proppskåpet).
–?Eftersom lagen inte klart definierar vad som är bostadsrättshavarens ansvar förutsätts det framgå ur stadgarna hur ansvaret fördelas, och jag tycker det blir problematiskt om det inte framgår. Strikt skulle jag då tycka att man som bostadsrättshavare får ansvara för det som är synligt i lägenheten, men inte det som ligger i kanalisation i vägg och tak, säger Ove Schramm, jurist på Fastighetsägarna Stockholm.
För att man ska vara säker på att man lever upp till det ansvar man har som innehavare av en elanläggning rekommenderar Ulf Fontér att man låter en elinstallatör besiktiga fastigheten. Förebyggande åtgärder leder till färre fel, mindre irritation och utgifter vid brandkårsutryckningar. Och både boende och fastighetsägare kan sova tryggt.
