[ Annons ]

En tredjedel färre parkeringsplatser kan innebära miljardbesparingar och lägre hyror när Nacka stad förtätas. Det visar en ny undersökning från kommunen.
Publicerat 18 maj, 2015

Färre parkeringar kan sänka hyror i Nacka

En tredjedel färre parkeringsplatser kan innebära miljardbesparingar och lägre hyror när Nacka stad förtätas. Det visar en ny undersökning från kommunen.

Med ett sänkt parkeringstal kan hyrorna bli lägre på Sicklaön i Nacka, där nya bostadsområden planeras. Det skriver Nacka Värmdö Posten. I en intervju med tidningen säger Nackas tekniske direktör Dag Björklund att området skulle klara av en sänkning av antalet parkeringsplatser på mellan 20-30 procent. Om 14 000 planerade bostäder byggs enligt det nuvarande parkeringstalet på 0,9 platser per bostad så skulle 12 600 parkeringsplatser behöva byggas, till en genomsnittlig kostnad på 300 000 kronor per plats. En sänkning av parkeringstalet skulle alltså kunna innebära en miljardbesparing för uppförandet av de nya bostäderna.

[ Annons ]

– P-talet kan komma att minska, teoretiskt till 0,6 om det blir större flexibilitet och om vi kan hitta nya smarta lösningar. Man skulle till exempel kunna skriva in att månadskort ska ingå hyran för en lägenhet och då kommer ju färre att behöva bil, säger Dag Björklund till Nacka Värmdö Posten.

Han menar att besparingen gör det möjligt att sätta lägre hyror i de nya bostäderna.

Det kommer att kunna bli lägre hyror eller avgifter, men det går inte att säga hur mycket. Möjligheten att betala för en egen parkeringsplats kommer också att finnas kvar. Kommunen kan spara pengar om färre p-platser behövs vid stadshuset och skolor, säger Dag Björklund.

Den politiska frågan om Nackas parkeringstal ska sänkas eller ej återstår att se. I Värmdö lyftes ett förslag om flexibla parkeringstal i början av året, men avslogs i kommunstyrelsen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]