Foto: Creditsafe
Publicerat 3 mars, 2025

Färre konkurser totalt – men ökning i handeln

Antalet konkurser minskade något under februari. Handeln sticker dock ut med stora ökningar jämfört med föregående år. Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel, förvånas inte över siffrorna.

Hittills i år har totalt 1 811 aktiebolag gått i konkurs. Antalet landade på 908 under februari månad, en minskning på två procent jämfört med samma period 2024. Under de senaste tio åren har genomsnittet legat på 505 konkurser i februari månad, dagens nivåer är alltså nästan en fördubbling på tidigare siffror.

– Vi befinner oss fortfarande på nivåer med över 900 konkurser per månad, det är väldigt högt. Däremot är det en lättnad att ökningen har stannat av och att den stabilisering vi förutspådde nu verkar vara här, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

[ Annons ]

Byggsektorn visar en positiv trend med en nedgång på 15 procent, även fastighetsbolag gick ner med 7 procent. Handeln ökade mest under februari. Detaljhandeln noterade en uppgång på 38 procent, medan e-handeln ökade med hela 108 procent, partihandeln ökade med 25 procent.

– Det är lite förvånande att handeln fått en så tuff start på året, särskilt då många hoppades på en vändning. Detta speglar troligen den ekonomiska press som både företag och konsumenter fortfarande upplever. Osäkerhet med återhållsamma konsumenter och svag köpkraft påverkar hela branschen. Förhoppningsvis ser vi en ljusning under våren, säger Henrik Jacobsson.

Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel, menar att de hela tiden sagt att en vändning inte är nära förestående. Handeln har det fortsatt väldigt tufft, Svensk Handel tror att det kommer förbli så under en tid framöver.

– Vi kan tyvärr inte säga att vi är förvånade över att konkurserna inom handeln nu återigen ökar. Vi får hoppas att det är en tillfällig svacka. Än finns fortsatt stor osäkerhet till framtida räntebesked och inflation, och vi ser ännu inte heller att konsumtionen ökat i nämnvärd utsträckning, säger Maria Mikkonen.

Hon tror att en av anledningarna till detta är att många, efter några år där det har behövts prioriteras bort till följd av andra ökade omkostnader, kommer att fokusera på ett ökat sparande.

– För att undvika fler konkurser måste köpkraften återigen öka, och det rejält. Här vilar ett stort ansvar på såväl Riksbank som regering, fortsätter Maria Mikkonen.

I januari 2025 hade samtliga företag på topplistan över konkurser en omsättning över 100 miljoner. I februari gick endast två företag med omsättning över 100 miljoner kronor i konkurs. Solcellsföretaget PPAM Solkraft AB med en omsättning på 219 miljoner kronor, och entreprenadfirman Mälardalen Trä & Betong med en omsättning på 110 miljoner kronor.

Detaljhandeln har två konkurser på topp 10-listan av största konkurserna i februari. Lekhuset i Norrköping Aktiebolag med en omsättning på 78 miljoner kronor, och modeföretaget Stockholm Boulevard (Sthlm Blvd) med en omsättning på 51,5 miljoner kronor. Båda bolagen hade obetalda skatteskulder.

Sett till de största konkurserna i februari så hade sju av tio beviljats skatteanstånd. Av samtliga bolag med en omsättning över 10 miljoner kronor hade ungefär hälften skjutit upp sina skatter. Cirka 16 000 företag har ett samlat skatteanstånd på totalt 28 miljarder kronor. Dessutom har flera miljarder redan övergått till avbetalningsplaner.

– Att dessa pandemiskulder utgör en tung belastning för många företag blir särskilt tydligt när vi analyserar konkursstatistiken. Vi vet också att risken är betydligt högre bland företag som har haft skatteanstånd, jämfört med dem som inte haft det, säger Henrik Jacobsson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]