Foto: Shutterstock.
Publicerat 27 februari, 2018

Färre kommunpolitiker för ökad byggtakt

Mindre än hälften av landets kommunpolitiker anser att byggtakten i deras kommuner bör ökas. Det är en minskning jämfört med ifjol, visar en Fastigos årliga undersökning.

I Fastigos rapport från 2017 stod det klart att hela 64 procent av kommunpolitikerna i Sverige ansåg att byggtakten bör öka. I år är den siffran 45 procent, vilket är en minskning med 19 procentenheter. Och jämfört med 2016 är minskningen ännu större. Då ville hela 78 procent se en ökning.

[ Annons ]

– Även om bostadsbristen på många platser inte längre är lika akut är det fortfarande många som saknar bostad. Nu krävs innovativt tänkande från bygg- och fastighetsbranschen så att vi bygger de bostäder som folk har råd att betala och som kan hålla i flera generationer, säger Mona Finnström, vd på Fastigo.

En fråga som dock är fortsatt akut är bristen på arbetskraft i fastighetsbranschen, menar Fastigo.

– Bara hälften av landets kommunpolitiker tycker att byggtakten behöver öka ytterligare, men fastighetsbranschen skriker redan efter arbetskraft. De närmaste tio åren behöver 15 000 personer rekryteras. Därför är det mycket oroande att dagens utbildningsplatser bara täcker 20 procent av behovet, säger Mona Finnström.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]