Bostadsbolaget Poseidon inför rökningsförbud i samtliga hyreslägenheter från 1 december 2018.
Publicerat 5 december, 2018

Färdigrökt hos Poseidon

Bostadsbolaget Poseidon har under 2018 lyft debatten om nyttjanderätt och rökning inomhus i hyreslägenheter. Från och med 1 december i år skrivs förbud mot rökning in i alla nya hyreskontrakt.

Inomhus- och balkongrökning i hyresrätter kan skapa osämja och medför även kostnader vid sanering. Tidigare försök med förbud inskrivna i hyreskontrakt har visat sig verkningslösa när ärenden testas i hyresnämnden. Bostadsbolaget Poseidon i Göteborg utmanar nu hyresnämnden att tolka lagen annorlunda. Från 1 december kommer alla Poseidons hyreslägenheter att hyras ut som rökfria.

[ Annons ]

En undersökning från i våras visar att 60 procent av bolagets hyresgäster vill bo rökfritt. Därför erbjöds hyresgästerna rökfria uppgångar, så länge som alla hyresgäster i uppgången ville bo rökfritt.

I de uppgångar där alla hyresgästerna skrev under infördes rökfrihet, vilket resulterat i att ett 40-tal rökfria uppgångar inrättats. Det har dock hittills varit problematiskt att få rätt som hyresvärd om ett klagomål dras till sin spets. Något som Linda Thorsson, informationschef på Poseidon, är medveten om.

– Alla ärenden som går till hyresnämnden behandlas enskilt och de har hittills tolkat lagen som att man inte kan förbjuda rökning inomhus. Men har man rätt att gå på krogen utan att utsättas för andras rökning så borde samma rätt gälla i sitt eget hem. I takt med att människors attityd ändras kan även tolkningar av lagen göra det, säger hon.

Hon poängterar samtidigt att Poseidon inte försöker sätta dit eller vräka de hyresgäster som röker, utan att det handlar om att skapa goda livsmiljöer för de som inte röker.

– Vår ambition är inte att driva rättsfall. I de fall det kommit in klagomål så har vi kontaktat hyresgästen och kunnat lösa problemet innan det gått för långt, säger Linda Thorsson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]