[ Annons ]

Foto: Olof Plym Forshell.
Publicerat 21 juni, 2022

Familjebostäder välkomnar sommarjobbare

Varje sommar får hundratals ungdomar prova på att arbeta på bolag i fastighetsbranschen. Ett av dem är Familjebostäder, som i år tar emot runt 100 killar och tjejer i åldrarna 16–19 år.

Familjebostäder har en lång tradition av sommarjobbare. Det allmännyttiga bolaget har i över 30 års tid tagit emot sommarjobbande ungdomar som fått prova på olika delar av verksamheten. 

I år satsar Familjebostäder extra på att göra fint på gårdar och lekplatser runt om i sina områden. Det kan exempelvis handla om att ta hand om planteringar, allmänna utrymmen eller gör enklare målnings- och reparationsarbeten. Andra sommarjobbar hjälper till på något av Familjebostäders kontor. 

[ Annons ]

Arbetet brukar vara uppskattat bland ungdomarna, som bland annat får följa med Familjebostäders husvärdar och andra medarbetare i förvaltningen. 

– Vi får ofta feedback om att ungdomarna gillat att testa på nya saker. Många tycker att jobbet är varierande och gillar att de får besöka olika platser och testa på många olika arbetsuppgifter under de veckor de är hos oss. Ibland hittar de nya vänner, vilket vi ser i våra utvärderingar, säger Isabella Hallberg, HR-specialist på Familjebostäder. 

För tredje året i rad anställs även externa handledare som arbetsleder ungdomarna. Isabella Hallberg berättar att handledarna vittnar om stolthet och glädje hos ungdomarna när de klarat av lite större uppdrag, som att måla en miljöstuga invändigt, eller smycka en fasad med exempelvis mosaikkonst. 

– Eller bara att bygga en bänk helt själv! De som sommarjobbar på något av våra kontor brukar uppskatta att få en inblick i vad man gör på till exempel ekonomiavdelningen, inköpsenheten eller kommunikationsavdelningen, säger hon.

De händer att ett sommarjobb är början på en karriär i fastighetsbranschen. Isabella Hallberg berättar om ett exempel.

– Jag minns en ung kvinna från Rågsved som sommarjobbade hos oss som handledare för våra sommarjobbare för några år sedan, hon valde senare att utbilda sig inom fastighetsbranschen. Samma tjej hade tidigare även själv sommarjobbat på ett av stadens bostadsbolag, säger hon.

Vilka ungdomar anställs?

Ungdomar mellan 16-19 år som är folkbokförda i Stockholm stad får varje år möjlighet att söka de sommarjobb som annonseras ut via Stockholms stads webbplats. Jobben fördelas i första hand genom lottning för att säkerställa en rättvis rekryteringsprocess och en jämn könsfördelning.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]