[ Annons ]

Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare menar att byggbolagen, som nekat fackets representanter tillträde till byggarbetsplatser, har brutit mot lagen. Foto: Byggnads
Publicerat 4 april, 2016

Facket nekas tillträde – svarar med utökat varsel

Läget i avtalsrörelsen trappas upp mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier. På måndagen utökades Byggnads varsel med ytterligare åtta arbetsplatser som kommer att gå ut i strejk om inte parterna nått en överenskommelse före den 14 april.

Anledningen till det utökade varslet är att flera stora byggbolag enligt uppgifter från Byggnads nekat fackets representanter tillträde till byggarbetsplatser för att delge facklig information.

[ Annons ]

– Det som har hänt är att vår ordförande har mötts av stängda grindar. Storbolaget har bestämt sig för att de precis som under valrörelsen vill utestänga Byggnads från att träffa sina medlemmar, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare hos Byggnads.

Byggnads hänvisar till fackets generella rätt att besöka arbetsplatser för att informera sina medlemmar. Peab, som är ett av de berörda byggbolagen hänvisar istället till att endast ordinarie fackligt arbete får bedrivas på arbetsplatserna.

– Det finns tydliga regelverk som vi följer. Facklig agitation ska inte förekomma på Peabs arbetsplatser, i synnerhet när det är uppenbart att ombudsmännen ska agitera kring varsel, strejk och konflikter, säger Peabs förhandlingschef Urban Alm och fortsätter;

– Om Peab har brustit och vägrat fackliga ombudsmän normal facklig information och aktivitet som de har rätt till, ska Byggnads kalla till förhandling om brott mot lag- och eller kollektivavtal. De har inte rätt att varsla om stridsåtgärder i detta läge utan ska följa gängse regler om rättstvisteförhandling.

Tidigare i Fastighetstidningen

Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: Byggnads.

Byggnads varslar (30 mars 2016)

– Det stämmer inte, menar Torbjörn Hagelin. Vi har rätt att träffa våra medlemmar och prata om våra fackliga frågor. Byggbolagen har begått ett brott.

På några av de arbetsplatser där Byggnads nekats tillträde har arbetslagen valt att ställa sig utanför grindarna och ta emot informationen från fackets representanter.

Parterna sitter just nu i medling och ska träffas både idag och imorgon. Torbjörn Hagelin kan innan dess inte spekulera i hur förhandlingarna kommer att fortskrida efter den senaste tidens händelser.

– Vi får se hur det utvecklar sig, men vi kommer helt klart att fortsätta komma ut till arbetsplatserna med information till våra medlemmar, säger Torbjörn Hagelin.

Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind menar att det är anmärkningsvärt att Byggnads lägger ett varsel i ett ärende som organisationen menar ska avgöras i Arbetsdomstolen.

– Självklart är fackförbunden välkomna att prata med sina medlemmar, men inte oannonserat och på arbetstid agitera om lagt strejkvarsel, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier och lägger till;

– Nu är tid för båda arbetsgivare och fackförbund att ta ansvar. Det är dags för ordning och reda både på arbetsplatser och i förhandlingar.

Bakgrund – Byggnads varsel

Just nu pågår avtalsrörelsen mellan fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier.

Parterna står långt ifrån varandra i synen på lönesystemet i branschen. Sveriges Byggnadsindustrier förespråkar ett system med månadslöner medan Byggnads medlemmar vill behålla den nuvarande ackordsmodellen.

Den 30 mars utlyste Byggnads ett varsel som omfattar drygt 100 arbetsplatser. Varslet innebär strejk och blockad från och med den 12 april om parterna ännu inte nått en överenskommelse.

Totalt omfattar Byggnads stridsåtgärder 2.600 arbetare vid cirka 60 företag, bland andra storföretag som Peab, NCC och Skanska.

Dagens ytterligare varsel omfattar ett hundratal av Byggnads medlemmar på åtta arbetsplatser.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]