Åsa Lind, finanschef Fabege
Publicerat 21 november, 2016

Fabege lånar grönt till bättre villkor

Fabege har tecknat en ny typ av banklån som erbjuder bättre villkor för hållbart byggande. Åsa Lind, finanschef på Fabege hoppas på fler gröna finansieringsformer i framtiden.

Danske Bank är enligt uppgift först av bankerna med att erbjuda bättre villkor för gröna lån, då risken bedöms vara lägre.

[ Annons ]

– Vi ser att intresset för grön finansiering ökar mer och mer. Tack vare ett nära samarbete med Fabege har vi utvecklat en ny typ av grönt banklån som stödjer Fabeges affärsidé om att skapa en hållbar stadsutveckling. Det är glädjande att se att gröna lån bidrar till attraktiva miljöcertifierade fastigheter, säger Karin Blomstrand senior kundansvarig på Danske Bank.

Fabege mål är att miljöcertifiera hela fastighetsbeståndet till 2018. I takt med det arbetet är målet att även finansieringen ska vara grön. Det förutsätter att fler banker utvecklar sina erbjudanden. Fabege har fram tills idag tecknat gröna finansieringar om totalt drygt 4 miljarder kronor.

– På obligationsmarknaden ser vi tydligt att vi når fler investerare när vi kan visa på hållbarhet, säger Åsa Lind, finanschef på Fabege.

Gröna lån har bolaget tecknat redan tidigare, men detta är första gången Åsa Lind kan konstatera en prisdifferentiering gentemot ordinära lån.  Hon väljer att vara förtegen om hur mycket, men säger sig vara väldigt nöjd med villkoren.

– Det är ett trendbrott att finansmarknaden nu vaknat och även premierar hållbarhet. Det är positivt att finansmarknaden nu i allt högre utsträckning tar sitt ansvar för klimatfrågan genom att erbjuda olika gröna finansieringsformer. De har stora möjligheter att påverka utvecklingen och i vår dialog med bankerna ser vi nu ett markant ökat intresse för dessa frågor, säger Åsa Lind.

I villkoren för det gröna lånet ställs krav på att kunna visa upp en miljöcertifiering som säkerhet.

Men vad skulle hända om ni misslyckas med att erhålla miljöcertifiering för den aktuella byggnaden?

– Jag har aldrig varit med om att det hänt. Men rent hypotetiskt blir vi antingen återbetalningsskyldiga eller får ersätta med en annan miljöcertifierad byggnad som säkerhet för lånet, säger Åsa Lind.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]