Skissbild: Fabege.
Publicerat 4 december, 2018

Fabege bygger Sveriges första nollenergi-hotell

I Arenastaden i Solna bygger Fabege Sveriges första nollenergi-hotell. Genom 21 stycken borrhål för geoenergi och nästan 2 500 kvm solceller på fasad och tak kommer det produceras mer energi än vad som kommer förbrukas i fastighetsenergi.

Den elva våningar höga byggnaden är ritad av White Arkitekter och kommer att få en snedställd form med en matrisgjuten fasad. Det är en sammanhållen volym vars uppdelade takfot vittnar om projektets höga energiprofil och stora solcellspark.

[ Annons ]

Ett besök på hotellet ska inspirera till ett hållbart sätt att leva vare sig man övernattar, bor i longstay-lägenheterna, tränar på gymmet eller jobbar på kontoret.

Hotellet blir en del av Nordic Choice Hotels kedja Comfort Hotel med 336 rum, 88 lägenheter för longstay. Det kommer även inrymma Nordic Choice Hotels svenska huvudkontor.

– Vi är ett bolag som inte bara engagerar oss i det som sker på hotellet utan vill också bidra med lösningar på samhällets stora utmaningar. Bygget i Arenastaden är ett lysande exempel på det där vi inte bara kommer att ge våra gäster de bästa upplevelserna utan också generera el till andra än bara oss själva. Dessutom hållbar el, säger Nordic Choice Hotels grundare Petter A Stordalen i ett pressmeddelande.

Hotellet beräknas stå klart under första kvartalet 2021.

– Det är spännande och utmanande med en hyresgäst som har höga ambitioner och mål gällande energi och hållbarhet, säger Klas Holmgren, Chef Projekt och förädling på Fabege, i en kommentar.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]