[ Annons ]

Enligt en undersökning från Egrannar är det få som inte haft ett styrelseuppdrag tidigare som är beredda att gå med i styrelsen i en bostadsrättsförening. Foto: Shutterstock.
Publicerat 21 mars, 2016

Få vill gå med i föreningens styrelse

Fyra av tio bostadsrättsägare vill inte gå med i föreningens styrelse. Sju av tio medlemmar som aldrig suttit i en styrelse kan inte tänka sig att göra det i framtiden.

Att sitta i valberedningen i en bostadsrättsförenings styrelse kan ibland vara en otacksam uppgift – i alla fall i föreningar där intresset för att arbeta inom styrelsen är ljummet. Det finns rätt många föreningar som varje år har problem att få ihop en styrelse, ofta små föreningar med stor omsättning av medlemmar.

[ Annons ]

Men att döma av en enkät som Egrannar, en webbtjänst för bostadsrättsföreningar, gjort är inte bilden så nattsvart. Av de 800 tillfrågade var ändå 60 procent redo att gå in i föreningens styrelse. Plockar man bort de som aldrig suttit i en styrelse sjönk intresset till 30 procent.

Nu är detta långt ifrån en statistisk säker undersökning eftersom det är en enkät på nätet och sådana kan ge slagsidor beroende på vilka grupper som väljer att svara eller inte svara.

Den gängse uppfattningen är att yngre medlemmar är mindre intresserade av styrelseuppdrag än äldre, men i enkäten är det faktiskt gruppen över 45 år som är mest negativ.

– Det kan bero på att frågan är: Kan du i framtiden tänka dig att sitta i styrelsen? Hade vi frågat: Vill du ta ett styrelseuppdrag vid nästa årsmöte tror jag att färre yngre svarat ja, säger Lars Wallgren, vd för Egrannar.

Skulle en förening mot alla odds inte få ihop en ny styrelse riskerar man så kallad likvidation, det vill säga att fastigheten säljs och att intäkterna från försäljningen efter att skulder är betalda fördelas ut till medlemmarna.

– Själv har jag inte hört talas om att det hänt någon gång, säger Ulric Höij, fastighetsjurist på Fastighetsägarna Stockholm. Däremot har det ju hänt att föreningar går i konkurs men det är av andra skäl.

Det går även att ”leasa ut” föreningsarbetet till utomstående personer som går in som ställföreträdande styrelsemedlemmar. Då krävs först en stadgeändring med beslut i två föreningsstämmor.

Några citat från medlemmar som inte vill vara i en styrelse:

”Är för dåligt insatt i vad man gör.”

”Jag vill helst inte ha (del)ansvar för en så stor ekonomi.”

”Jag vet för lite om styrelsearbete och hur en brf fungerar.”

”Bara hört skräckhistorier om tanter som kommer och klagar mitt i natten på att det är kallt i lyan, att lampan i hallen inte fungerar osv.”

”För mycket tjafs om oväsentligheter.”

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]