[ Annons ]

Publicerat 23 maj, 2017

Få unga betalar för att bo kvar hemma

8 av 10 unga vuxna i åldern 18-26 år betalar ingenting för att bo kvar i föräldrahemmet. Det visar en undersökning genomförd av TNS Sifo på uppdrag av SBAB.

Resultatet i undersökningen om hur Sveriges unga vill bo visar bland annat att 86 procent av unga i åldern 18 till 20 inte betalar någonting för att bo kvar hemma. Motsvarande siffra i åldersgruppen 21 till 23 är 66 procent. Bland 24 till 26-åringarna betalar hälften, 51 procent, ingenting.

[ Annons ]

Sammantaget innebär detta att hela åtta av tio unga i åldern 18-26 år bor gratis om de bor kvar i sitt föräldrahem idag.

– Det här är nedslående siffror. Som förälder är det ens ansvar att skola barnen ekonomiskt eftersom det är en nyttig väg in i vuxenlivet och borgar för att barnet kommer att klara den egna hushållsekonomin senare. Oavsett hur liten eller oregelbunden inkomst vuxna barn har ska de därför alltid betala för sig om de bor kvar hemma. Saknar barnet inkomst kan föräldrar istället kräva att barnet betalar med arbetsinsatser, det är aldrig fel. Det kan annars bli ett surt uppvaknande för barnet som kanske har trott att kylskåpet fyller på sig själv, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Fråga: Betalar du något för att bo kvar hemma? 

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av TNS Sifo, på uppdrag av SBAB, i slutet av mars 2017. Statistiken bygger på svar från 1000 respondenter i åldrarna 18-26 år.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]