[ Annons ]

Vindkraftverk vindpark Slageryd
Publicerat 13 augusti, 2019

Extra grön vindpark i Slageryd

Förutom att producera grön el ska vindkraftverken som utvecklas i vindparken i Slageryd även använda lokalt producerad träflis som isoleringsmaterial för parkens betongfundament, istället för skumplast.

Veidekke har uppdraget att bygga vindparken i Slageryd på beställning av Bayware. En sådan vindpark kräver stora betongfundament och för att garantera hög säkerhet måste betongen hållas isolerad och varm. När temperaturen går under 15 grader riskerar betongen att spricka. Stark vind är av uppenbara skäl mycket viktigt för ett väl fungerande vindkraftverk. Men det kan också innebära problem på en byggarbetsplats.

[ Annons ]

– Det är ingen slump att det byggs en vindpark på den här platsen. Det är helt enkelt väldigt blåsigt och vi insåg att det skulle bli problematiskt att hantera stora rullar av polyester och skumplast i den miljön. De rullar helt enkelt iväg, säger Torbjörn Karlsson, platschef Veidekke.

Istället för att använda olika betongmattor i polyester eller skumplast, valde man därför att isolera med lokal energiflis från det lokala företaget Peter Svensson Energiflis.

– Här fanns istället ett enkelt, effektivt och hållbart alternativ som även produceras lokalt. Det ska ställas mot att vi annars importerar och transporterar skumplastrullar från Kina som både är dåligt för miljön och försvårar vårt arbete, säger Torbjörn Karlsson.

– Flis är säkert och hållbart, samt håller lika högt isoleringsvärde. Det känns väldigt bra för oss på BayWa r.e. att vår partner ser till att återbruka skogen från vindparken, säger Håkan Wallin, CEO BayWa r.e. Scandinavia AB.

Vindparken ska stå färdig i början av 2020 och de sex vindkraftverken ska gemensamt producera 71 gigawattimmar förnyelsebar energi, motsvarande ett års konsumtion från 15 000 normalstora villor.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]