[ Annons ]

En kraftig utbyggnad av handeln utanför Falkenberg riskerar att utarma ortens centrum. ”Att rädda stadskärnan innebär infernaliska kostnader om kommunens planer blir av”, säger Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna i Halmstad.
Publicerat 28 augusti, 2015

Externhandel hotar Falkenbergs centrum

En kraftig utbyggnad av handeln utanför Falkenberg riskerar att utarma ortens centrum. ”Att rädda stadskärnan innebär infernaliska kostnader om kommunens planer blir av”, säger Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna i Halmstad.

Falkenbergs kommun har långtgående planer på att utveckla omkring 23 000 kvadratmeter handelsytor i anslutning till Tångarondellen vid infarten till Falkenberg. I området finns idag redan ett antal etableringar inom kategorin volymhandel.

[ Annons ]

Lokala fastighetsägare och andra aktörer i centrum har tidigare kritiserat kommunens planer på fortsatt exploatering för att sakna konsekvensanalys. Tillsammans med Fastighetsägarna anlitades därför Jerker Söderlind, teknologie doktor och arkitekt på Stadsliv AB, för att utföra en oberoende utredning.

Idag presenteras slutsatserna för fastighetsägare, handlare och kommunala politiker i Falkenberg och prognosen är oroande – utredningen slår fast att en kraftig utbyggnad av handeln intill Tångarondellen är fel väg att gå för Falkenberg.

Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR i Halmstad vill vara tydlig med att Fastighetsägarna som organisation inte ställer sig emot externhandel som företeelse.

– Absolut inte, men vi vill ha en sund handelsbalans. Man kan inte splittra ut handeln på så många ställen i en ort att det i slutänden blir sämre för alla.

Han beskriver Falkenbergs stadskärna som mysig och med stor potential, men med utmaningen att få igång en levande butiksmix.

– Sprids handeln på ytterligare en handelsplats så kommer det sannolikt leda till att fastighetsägarna i centrum tappar incitamentet att satsa på handeln i staden, säger Per Arbin.

I utredningen framgår också att handeln och tillgängligheten i stadskärnan behöver stärkas rejält om centrumhandeln ska kunna samverka med externhandeln i den omfattning som planeras. Per Arbin menar att en sådan omfattande utveckling satsning skulle uppgå till orealistiskt höga summor, men poängterar att den är ytterst nödvändig. Han anser att kommunen skulle behöva skjuta till mellan 10 och 20 miljoner kronor – lika mycket som kommunen idag planerar att investera i de trafikomläggningar som krävs för att få den utbyggda externhandeln att fungera.

– Om planerna blir verklighet kan vi i bästa fall rädda stadskärnan, men det kommer att kosta infernaliskt mycket pengar, säger Per Arbin och fortsätter;

– Falkenberg är inte unikt, vi ser samma problematik på flera orter med befolkningsunderlag runt 30 000 invånare. Det vi ser i praktiken är att man självklart vill satsa på centrumhandel som fastighetsägare, men i många fall får nöja sig med att det går runt.

Läs Jerker Söderlinds utredning om Falkenbergs handel här.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]