Hon har lämnat politiken och riksdagen. Nu blir Caroline Szyber rådgivare till fastighetsbranschen. Ett av de första uppdragen är för bolaget Colive. ”Jag ska jobba med samma frågor men utanför politiken”, säger Szyber till Fastighetstidningen.
För tre månader sedan lämnade Caroline Szyber riksdagspolitiken i samband med att Aftonbladet publicerade uppgifter om hennes reseräkningar. Det har förstås varit en omvälvande tid efter över tio år i politikens boningar men nu är Caroline Szyber, 37 år, redo för en ny karriär som konsult i egen firma, och det är inte helt överraskande fastighetsnäringen hon har siktet på efter många år som bostadspolitisk talesperson hos Kristdemokraterna.
– När bolaget är registrerat, förhoppningsvis rätt snart, är jag tillgänglig för public affairsuppdrag inom bostads- och byggfrågor, och även juridisk rådgivning i till exempel mark- eller hyresfrågor, säger Caroline Szyber som har en juristexamen i bagaget.
Ett av de första uppdragen är rådgivare till Colive, ett nystartat bostadsföretag där affärsidén är att skapa kollektiva boenden för i först hand ungdomar, antingen i befintliga lägenheter eller i nyproduktion. Colive har ett samarbete med Rikshem och vill nå fler aktörer.
– Unga vuxna hamnar ofta ett glapp på bostadsmarknaden. Colive har ett bra koncept och är i en expansiv fas med olika samarbeten. Vi behöver generellt fler olika sätt att bo på för att få en mer diversifierad bostadsmarknad. Många talar om att det ska vara blandade bestånd men jag ser samtidigt att det är svårt att hitta modeller för hyrköp, för ägarlägenheter och andra boendeformer vid sidan av de gängse. Det är något som jag gärna vill utveckla, säger Carolina Szyber.
Hon är öppen för alla samarbeten, såväl stora som små. Men några namn vill hon inte ge.
Hur känns det då att stå utanför politiken?
– Så som hösten varit måste jag erkänna att det är ganska skönt att vara utanför. Men det finns hos alla, såväl privatpersoner som i branschen, höga förväntningar på att politikerna måste lösa de knutar som finns för att vi ska få en fungerande bostadsmarknad.
Så vad händer 2019, blir det en bostadspolitisk överenskommelse?
– Jag hoppas verkligen det, men då kommer det att krävas stor kompromissvilja. Det ser jag inte mycket av i de förhandlingar som hittills förts i regeringsfrågan. Man sitter och håller kvar på sina heliga kor vilket inte är en bra grund i bostadspolitiska förhandlingar.
Med erfarenhet från tidigare samtal som havererat tror Caroline Szyber att de värsta minfälten är hyres- och skattefrågorna.
– Alla vill ha ökad rörlighet på bostadsmarknaden och när förändringar av reavinstskatten kommer upp på bordet så kommer vissa tala om fastighetsskatt och andra kan inte överhuvudtaget tänka sig det. Man kan säga att fastighetsskatten är ett ”blått skynke”.
Och vad tycker du själv i den frågan?
– Haha, nu har jag lämnat politiken och det är bäst om de som sitter i förhandlingarna får förhandla själva.