[ Annons ]

Foto: André de Loisted
Publicerat 29 oktober, 2015

Expertens ljusa idéer

Mörker är minst lika viktigt som ljus. Utnyttja kontrasterna i rummet. Här är ljusdesignern Douglas Hillgrunds bästa tips om hur du skapar en belysning som är både funktionell, vacker och trygg.

Ofta finns det en stor potential att energieffektivisera,  samtidigt blir vi människor betydligt effektivare i en bra belysning. Mörker är minst lika viktigt som ljus. Utnyttja kontrasterna i rummet. Här är ljusdesignern Douglas Hillgrunds bästa tips om hur du skapar en belysning som är både funktionell, vacker och trygg. Ofta finns det en stor potential att energieffektivisera,  samtidigt blir vi människor betydligt effektivare i en bra belysning.

[ Annons ]

För Douglas Hillgrund är kanske det viktigaste mervärdet av ny belysning att den kastar ett helt nytt ljus på vår omgivning. Ett vanligt fel som många gör är att man stirrar sig blind på lampornas fysiska utseende och att de ofta ska placeras centriskt i rummet.

– Som ljusdesignern Svante Pettersson brukar säga: Det är skillnad mellan lampsättning och ljussättning, säger Douglas Hillgrund.

I det första fallet skruvar man upp en fräsig takpendel mitt i rummet som lägger ett platt och jämt ljus över hela rummet. Satsa istället på en mer aktiv ljussättning av de delar av rummet, både inne och ute, som är intressanta att lyfta fram.

– Måla med ljuset och låt det vägleda ögat.

Ljusexpertens bästa tips

Lys upp det obehagliga
Att lysa upp buskar och träd skapar samtidigt ett spännande skuggspel.

Tänk ljus i flera plan
Pollare i knähöjd ger ett bra vägledande ljus. Men det behövs också stolpar som ger ljus i ögonhöjd.

Undvik ett helt jämnt ljus
Lika ljust överallt ger  ingen upplevelse av ljuset. Det behövs kontraster.

Låt inne  lysa upp ute
När inomhusbelysningen sprider sig ut blir det en trygg belysning nära huset.  Det skapar samtidigt en inbjudande känsla där man vägleds mot huset.

Lys upp mer än bara vägen
Risken är stor att man  annars bländas och upplever mörkret utanför ljuskorridoren som hotfullt.

Experimentera mera
Att integrera belysning i detaljer i rummet eller möblering är ett smart sätt att skapa ett  indirekt ljus som inte bländar och är behagligt för ögat.

Hitta alltid något att belysa
Det kan vara en pelare, ett föremål , en vägg. Att bara belysa golvet blir lätt tråkigt.

Planera för förändring
Det kostar mycket att göra om i efterhand. Strömskenor är smart  eftersom de bidrar till en flexibel miljö.

Kolla ljuset innan
Innan du väljer ljuskälla – kolla att det är vettig färgåtergivning genom att belysa handen. Är handen grön – välj något annat.

Jobba med kontraster
Det är viktigt att kunna se var man sätter fötterna. Men för att orientera sig är det viktigare att se nästa dörr. Jobba med kontraster. Jämn belysning blir lätt trist.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]