Sydväst om stadskärnan finns marken där Västerås ska växa.
Publicerat 22 april, 2020

Expansivt Västerås köper mark

Västerås befolkningsmängd väntas öka kraftigt de närmaste åren. Därför har staden beslutat att köpa drygt 30 hektar mark utanför Barkaröby, sydväst om Västerås tätort.

Beslutet att genomföra köpet, som ska möjliggöra byggnation av omkring 400 bostäder, togs av fastighetsnämnden på tisdagseftermiddagen. Säljare är flera privatpersoner.

Syftet är främst att kunna erbjuda styckebyggartomter till dem som köar i den kommunala tomt- och småhuskön. Men det finns även planer för förskola och trygghetsboende. Sammanlagt motsvarar ytan över 40 fotbollsplaner.

[ Annons ]

– Det känns jättebra att kunna presentera denna affär, säger Jesper Brandberg (L), kommunalråd och ordförande i fastighetsnämnden.

Den nuvarande politiska majoriteten (S-L-C-MP) har lovat att öka antalet lediga styckebyggartomter kraftigt.

– För mig personligen så är detta med fler styckebyggartomter ett politiskt mål. Jag vet att det finns en jättestor efterfrågan att få köpa en tomt och bygga ett hus såsom man själv vill ha det. Det är ambitioner som vi vill uppmuntra. Det är jättebra med privat kapital och privat individuell initiativkraft, på individ- och familjenivå, som på det här sättet får chans att vara med och bygga ut Västerås, säger Jesper Brandberg.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]