Publicerat 10 augusti, 2021

Evergrande överväger att sälja av elbilsbolag och fastighetstjänstebolag – kan vara svenska Nevs som avyttras

Kinesiska Evergrande, som är en av världens mest skuldsatta fastighetsutvecklare, är i pågående förhandlingar med flera parter om att sälja av ägarandelar i China Evergrande New Energy Vehicle Group och ett fastighetstjänstebolag. Det rapporterar Bloomberg News.

Enligt Evergrande sker diskussioner med flera investerare, men några konkreta planer eller formella överenskommelser har inte ingåtts.

Evergrande är enskild ägare till det Trollhättan-baserade elbilsbolaget Nevs, vilket därmed kan vara det bolaget som den kinesiska fastighetsutvecklaren överväger att sälja, enligt rapporter från Dagens industri under förra veckan. Nevs ingår som ett av flera bolag i just Evergrande NEV.

Nevs, som förvärvade Saab Automobiles konkursbo 2012, köptes upp av Evergrande under sommaren 2020 och har idag 700 anställda vid sin anläggning i Trollhättan. Evergrandes tanke med Nevs-fabriken har varit att den ska användas när kinesiska varumärket Hengchi lanseras i Europa.

Evergrande har till följd av sin strama skuldsituation och press från kinesiska myndigheter under senare tid varit tvungen sälja av tillgångar och dra tillbaka planer på en extrautdelning.

Nevs vd Stefan Tilk är trots den kinesiska ägarens skuldkrissituation inte lika orolig över bolagets framtid som han var förr.

"För två år sedan var jag riktigt orolig. Nu tror jag att det löser sig. Och skulle Evergrande inte kunna ha oss kvar har vi utvecklat så mycket värdefullt att det borde finnas intresse hos andra för det", sade Stefan Tilk till Di i förra veckan.

Jakob Häger
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]