[ Annons ]

Eva Nordström, vd SKB. Foto: Christofer Dracke.
Publicerat 4 december, 2020

Hon utreder startlån för förstagångsköpare

Regeringen har gett en utredare i uppdrag att föreslå åtgärder som ska hjälpa förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Valet föll på Eva Nordström, vd för Stockholms Kooperativa Bostadsförening.

Prisökningen på bostäder har ökat snabbare än hushållens inkomster. Det har gjort det allt svårare för förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden. Problemet förvärras av att över 60 procent av beståndet i Sverige består av bostadsrätter, samt att nyproducerade hyresrätter är för dyra för samma målgrupp. 

Därför har regeringen nu get SKB:s vd Eva Nordström i uppdrag att undersöka möjligheten till ett statligt lån till förstagångsköpare. Hon ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 november 2021.

[ Annons ]

– Idag är det alltför svårt för alltför många att komma in på bostadsmarknaden. Inte minst är det svårt för många unga att köpa en bostad. Jag är väldigt glad att vi nu tar steg som sänker trösklarna och skapar möjligheter för fler att kunna köpa sin första bostad, säger bostadsminister Per Bolund.

Riksbyggen har länge drivit frågan om ett statligt Ungbolån, liknande CSN-lånet, och Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen, välkomnar regeringens beslut.

– För unga är kontantinsatsen det största hindret. Ett startlån kan därför möjliggöra för tusentals unga vuxna att köpa en egen bostad.  Unga vuxna är en av de grupper som har det tuffast på bostadsmarknaden idag. Det finns en stor efterfrågan hos unga vuxna att äga sin bostad, men de har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden överhuvudtaget, säger hon.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]