[ Annons ]

Publicerat 3 juni, 2013

Européerna tycker att de betalar för mycket

33,8 PROCENT av européerna anser att deras utgifter för bostaden tar för stor del av inkomsten – ett problem som har ökat under finanskrisen.

Inom EU är utgiften för bostad* i snitt 22,5 procent av disponibel inkomst. För dem med låg inkomst (60 procent under medianinkomst) är bokostnaden i snitt 41 procent – och gapet ökar, enligt en rapport från CECODHAS i Bryssel, en organisation som samlar organisationer som arbetar med social housing i 19 länder. De representerar sammanlagt 27 miljoner lägenheter över Europa.

[ Annons ]

Det är framför allt Danmark, Grekland, Storbritannien och Nederländerna som sticker ut där folk betalar mellan 25 och 32 procent av sin inkomst i bostadskostnad. För dem med låg inkomst i Danmark är siffran så hög som nästan 60 procent.

Sverige är någonstans mitt i fältet med 22 procent, men till skillnad från många andra länder är gapet stort till dem med låga inkomster där 45 procent går till bostadskostnader. Det speglar alltså en marknad där svenskar med låga inkomster bevisligen betalar rejält över sin förmåga och där folk med mer i plånboken ligger i snitt med övriga EU.

I sin sammanfattning konstaterar denna lobbygrupp att  housing affordability (bostäder till överkomligt pris) är ett stort problem och att det därför inte bara en social utan även ekonomisk fråga för EU och dess medlemsstater.

Lån med subventionerad ränta, räntegarantier, skattelättnader, möjlighet att sälja mark eller del av projekt – verktygslådan är varierande för länder i Europa som har social housing. En trend är att staten minskar sina åtaganden och att marknaden på olika sätt tar över finansiering.

*Bostadskostnad är hyra/lån samt vatten, el och värme.

_________________________________________________

Fokus: Social Housing

I princip alla länder i Europa har någon form av social housing – men inte Sverige.  Det finns inget behov och det är ett utpekande boende menar kritikerna. Men med allt fler låginkomsttagare som inte kommer in på bostadsmarknaden höjs röster om att det även är dags för en svensk modell av social housing. Läs hela artikeln här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]