[ Annons ]

JLL PORT är en bild av premiumkontorsmarknaden. Nu är det bara en liten del av städernas hyresgäster som betalar dessa så kallade premiehyror, men den ger en bra bild av stadens attraktionskraft.
Publicerat 14 februari, 2018

Europas näst högsta hyror

Ska verkligen Stockholm ha en av Europas högsta kontorshyror? Enligt Tor Borg, analytiker på JLL, kan den höga nivån leda till att företag söker sig till andra länder.

Rapporten ”Global Premium Office Rent Tracker” från JLL är en kartläggning av hyresnivåerna för kontorslokaler i de mest attraktiva lägena världen över. I sammanställningen för Europa och Mellanöstern är det bara London som har högre hyror än den svenska huvudstaden.

[ Annons ]

Hyrorna, där Stockholm landar på cirka 8 300 kronor per kvadratmeter, är det så kallade premiumsegmentet, alltså moderna kontorslokaler i de mest attraktiva lägena. För cbd som helhet var hyran 6 800 kronor per kvadratmeter under kvartal tre 2017.

Är det då rimligt att en tämligen liten europeisk huvudstad i norr har högre kontorshyror än europeiska städer som Paris, Frankfurt, Moskva eller Zürich? Och nästan i nivå med hyrorna i New Yorks financial district?

– Det är onekligen höga hyror, men man ska betänka att svensk ekonomi utvecklats starkare än omvärlden under de tre senaste åren vilket också avspeglat sig i hyresutvecklingen för kontor, säger Tor Borg, Head of Research på JLL.

Han pekar även på att Stockholms innerstad och inte minst cityområdet är litet till ytan och har geografiska begränsningar med sina malmar.

– De coola företagen vill ha de allra bästa kontorslokalerna, det är viktigt för dem för att kunna attrahera den allra bästa arbetskraften. Företag som Spotify eller de framgångsrika spelbolagen är därför beredda att betala höga hyror, säger Tor Borg.

Finns det inte en bubbelrisk även på denna marknad?

– Så länge det är tillväxt i ekonomin och fortsatt ett litet utbud av nya kontor i bra lägen kommer hyresnivån förbli hög. Men om skillnaderna blir allt för stora till andra städer i Europa, som Amsterdam eller Berlin, kan man tänka sig att en del bolag som arbetar på en internationell marknad väljer att flytta, säger Tor Borg.

För övrigt är det bara 18 städer i hela världen som har högre hyror än Stockholm och det skiljer inte så mycket i hyresnivåer till städer som Shanghai och Tokyo. Högst kontorshyra är det som vanligt i centrala Hong Kong där hyran är 323 dollar sq/ft, det motsvarar cirka 28 000 kronor per kvadratmeter och år.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]