[ Annons ]

Ula Werkell, skattejurist Fastighetsägarna Sverige.
Publicerat 8 februari, 2017

EU undersöker inställning till förändrade momssatser

Momsfrågan är uppe till diskussion i EU och kommissionen har därför publicerat en enkät där bland annat företag får tycka till om frågan. ”Det kan öppna upp möjligheten att införa moms på hyra”, säger Fastighetsägarnas Ulla Werkell.

Frågan om att införa en sexprocentig moms på hyra har länge drivits av Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sabo som alla är överens om att en sådan reform skulle öka byggtakten. Momssatserna regleras i EU-lagstiftningen och frågan är just nu uppe till diskussion. EU-kommissionen har därför valt att publicerat en enkät där man vill undersöka bland annat företagens inställning till hur momssatserna ska utformas. Enligt Fastighetsägarna Sveriges skattejurist Ulla Werkell är det inte helt ovanligt att kommissionen väljer att lägga ut enkäter på sin hemsida i olika frågor.

[ Annons ]

– Det blir ett slags öppet remissförfarande och kommissionen räknar antalet svar som kommer in, säger hon.

En förändring av momsdirektivet gällande momssatserna är på gång och förhoppningen från Fastighetsägarna är att det blir friare för medlemsländerna att själva bestämma.

– Om förändringen blir så öppen och fri som ett av kommissionens alternativ visar öppnar det upp för möjligheten att kunna införa moms på hyra. Det skulle då bli upp till den svenska regeringen, säger Ulla Werkell.

Här finns EU-kommissionens enkät. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]