EU-ländernas ministerråd röstade på måndagen ja till kravet på könskvotering i storbolagens styrelser.
Vissa framsteg har gjorts i EU när det gäller fördelningen mellan män och kvinnor i styrelser, men de är fortfarande inte jämställda. I oktober 2021 var endast 30,6 % av styrelseledamöterna kvinnor och blott 8,5 % av styrelseordförandena, enligt ministerrådet. Börsnoterade bolag kommer därför tvingas att införa mer jämställda styrelser, där båda könen senast 2027 ska vara representerade med minst 40 procent.
Samtidigt har fastighetsbranschen i Sverige visat att jämställdhet går att uppnå utan kvotering. I höstas kom en rapport från stiftelsen Albright, som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet, som visade att fastighetsbranschen ligger i topp vad det gäller jämställdhetsarbetet.
– Kvotering ser kvinnor som både problemet och lösningen. Problemet är det saknas kvinnor och lösningen är att kvotera in kvinnor, säger Maija Inkala på Allbright.
Hon menar att bolag i stället borde fokusera på varför de saknar kvinnor på ledande nivå.
– Störst förändring sker när bolagsledare inser att jämställdhet är en fråga som har ett affärsvärde och att blandade grupper tenderar att fatta bättre och mer välgrundade beslut.
Enligt ministerrådet utgör dessutom kvinnor ungefär 60 procent av alla nyutexaminerade från universiteten i EU. En jämnare könsfördelning i bolagsstyrelserna skulle således innebära att man bättre utnyttjar det stora antalet högutbildade kvinnor i Europa.