[ Annons ]

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige
Publicerat 30 april, 2020

Ett välkommet stöd direkt till drabbade företag

Under torsdagen presenterade regeringen och samarbetspartierna ett nytt stöd på 39 miljarder kronor. Att det nu riktas direkt mot drabbade företag välkomnas av Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna.

Syftet med det nya stödet är att göra det möjligt för företag att överbrygga den akuta krisen. Förhoppningen är att det också ska underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet. Vad regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om är ett direktstöd som kan gå till företag med en omsättning på över 250 000 kronor per år och som har haft ett omsättningstapp på 30 procent.

Fastighetsägarna har länge efterfrågat just ett direktstöd till krisdrabbade verksamheter. Man menar att vore är att föredra framför hyresstödet som sätter hård press på fastighetsägare att agera mellanhand. Fastighetsägarna Sveriges vd Reinhold Lennebo gläds därför över beskedet.

[ Annons ]

­– Det är mycket välkommet att regeringen nu lyssnat på näringslivet och presenterar ett stöd riktat direkt till drabbade företag. Det ger de här företagen en möjlighet att överleva och det kommer säkert att rädda en del arbetstillfällen, säger Reinhold Lennebo.

På Fastighetsägarna har man ännu inte hunnit analysera hur det påverkar fastighetsbranschen eftersom stödet gäller mars–april.

– Men då det här stödet hjälper kunder till fastighetsägare så kommer det indirekt också vara bra för fastighetsbranschen. Jag tror att utsatta företagare kommer att känna sig lite tryggare när de vet att de får ett stöd som delvis täcker tapp i omsättningen. Stödet är riktat mot de fasta kostnaderna, vilket är bra för där ingår ju hyran. Så på sikt kan det innebära en lättnad även för fastighetsbranschen, säger Reinhold Lennebo.

Storleken på stödet baseras på hur mycket intäktsbortfall företaget har haft, jämfört med samma månader i fjol, och kan variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader, exklusive lönekostnader under mars och april. Maxbeloppet i stöd uppgår till 150 miljoner kronor per företag.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]