Carlos Mínguez Carrasco är kurator för utställningen Kiruna Forever. I skrivande stund håller ArkDes stängt. Men man hoppas kunna öppna den 24 april. Utställningen pågår till den 31 augusti.
Publicerat 23 april, 2020

Ett rejält flyttlass

Carlos Mínguez Carrasco är kurator för utställningen Kiruna Forever på ArkDes som ska spegla Sveriges största stadsomvandling. Förhoppningen är att kunna öppna museet för besökare i juni.

Varför ska man besöka utställningen?
– Vi försöker att sätta stadsflytten i ett historiskt och geografiskt sammanhang som är mer tillgängligt än vad som gjorts tidigare. Jag tror att både stadsflytten i sig och utställningen kan lära oss något om hur tillfälliga, eller permanenta, vissa saker faktiskt är.

Vad är ditt favoritminne från Kiruna?
– Jag besökte stadshuset under slutfasen av att plocka ner och flytta ut allt inför inflyttningen till det nya stadshuset. Det var så mäktigt att vara helt ensam i en sådan underbart vacker byggnad och tänka på hur mycket den här flytten kommer att betyda för varje enskild person.

[ Annons ]

Vad ser du fram emot mest med stadsflytten?
– Projektet startades för 15 år sedan och nu börjar vi se resultaten. Kiruna ligger i ett arktiskt område och behöver hantera flera olika frågor inom klimatdebatten. Jag tror att den här flytten kan få fler att tänka på hur vi ska kunna utveckla vårt sätt att leva tillsammans i framtiden.

Fotnot: I dagsläget hoppas man på ArkDes, liksom de flesta andra museer, att få öppna igen i början av juni. Eventuellt kommer besked om möjlighet att ta emot mindre grupper i någon form innan dess. Boken med samma namn som utställningen kan från och med den 24 april köpas via Arkitektur förlag.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]