Foto: Volvo
Publicerat 30 december, 2015

Ett laddat samarbete

Någon gång under 2018 är det dags att byta batterier på nya elbusslinjen 55 i Göteborg. I samma veva ska också Riksbyggens bostadsrättsförening Viva – ett boendeprojekt med stora hållbarhetsambitioner – stå klart.

I ett samarbete mellan Göteborg Energi, Riksbyggen, Volvo och Johanneberg Science Park kommer de begagnade bussbatterierna då att pluggas in i Riksbyggens hus för att där lagra el från solcellerna på taket.

[ Annons ]

I ett fordon är batteriets prestanda i förhållande till sin vikt av stor betydelse. Men i ett hus är det ju annorlunda.

– Därför är detta ett samarbete som är smått genialiskt. Det visar också att vi tillsammans kan hitta nya miljösmarta lösningar och kan komplettera varandra på ett nytt sätt, säger Anders Johansson, projektutvecklare på Riksbyggen.

Batterier i hus ger flera nyttor: lagring av lokalproducerad solel, effektutjämning vid laddning av elfordon och styrning efter variationer i elnätet är tre exempel.

– Att kunna återanvända batterierna som nu rullar på stan är bra av flera anledningar. Dels krävs det naturresurser för att producera nya batterier. Dels är det ett miljöproblem att hantera de uttjänta batterierna, säger Anders Johansson.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]