Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.
Publicerat 23 augusti, 2018

”Ett kontraproduktivt förslag som inte bör genomföras”

Byggrättsutredningens förslag är ett omotiverat ingrepp i äganderätten som helt motverkar syftet att underlätta bostadsbyggandet. Det menar Fastighetsägarnas Rikard Silverfur.

Som Fastighetstidningen tidigare konstaterat så ter sig utredningen ”Ett snabbare bostadsbyggande” tämligen politiskt död. Detta sedan bostadsminister Peter Eriksson nobbat utredningen som han själv beställt (läs om det här).

[ Annons ]

– Bostadsministern är uppenbarligen medveten om att Byggutredningens förslag är mycket kontroversiella och innebär ett kraftigt ingrepp i äganderätten. Utredningen kommer inte leda till ökat och snabbare bostadsbyggande och bör därför läggas i papperskorgen, säger Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

Rikard Silverfur menar att om förslagen skulle genomföras så skulle följden bli att intresset för att bygga bostäder skulle störtdyka samtidigt som kostnaderna ökar.

Utredaren förslår bland annat att kommuner ska kunna tvinga bostadsbyggare att bygga skolor och dagis samt avstå mark helt utan ersättning för denna.

– Utredningens förslag är ett mycket kraftigt och helt omotiverat ingrepp i äganderätten och som dessutom motverkar syftet med att underlätta bostadsbyggandet. När osäkerheten och kostnaderna ökar kommer färre aktörer vilja och kunna bygga bostäder. Det är ett kontraproduktivt förslag som inte bör genomföras, säger Rikard Silverfur.

Rikard Silverfur reagerar också på förslaget att införa tidsfrister i exploateringsavtal.

– Utredarens förslag om att en försening i byggandet ska kunna leda till vite leder kommer leda till ökad osäkerhet, högre kostnader och riskerar att slå ut mindre byggbolag. Det leder till minskad konkurrens och i längden färre nya bostäder, säger Rikard Silverfur.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]