Moderatorn Jessica Cederberg Wodmar diskuterar hållbarhet med Kristin Lundmark, Linda Kjällén, Tove Malmqvist och Kristina Gabrielii.
Publicerat 12 september, 2018

Ett gemensamt språk krävs för nästa hållbarhetssteg

Digitalisering och bättre kommunikation är A till O om klimatarbetet inom fastighetsbranschen ska avancera framåt. Det framgick när hållbart byggande diskuterades på Nordic Property Expo.

Hållbart byggande i praktiken. Gör det någon skillnad? Den frågan belystes av ett antal aktörer under ett seminarium på Nordic Property Expo.

[ Annons ]

Att hållbarhetsfrågor kommit att få en helt annan prioritet de senaste åren var man tämligen överens om.

– Det räcker att bara man bara går ett varv ute på den här mässan. Alla pratar om hållbarhet. det är stor skillnad mot bara ett par år sedan. De var det särskilda seminarier där hållbarhet diskuterades som en fråga för sig, sa Kristina Gabrielii från Smart Built Environment.

Linda Kjällén från Sweden Green Building Council höll med.

– Vi ser tydligt hur hållbarhets- och miljöfrågorna kommer in tidigare i processen. Och fet är inte längre bara hållbarhets och miljöcheferna som håller i det.

Diskussionen handlade mycket om vad som nu blir nästa steg.

Tove Malmqvist, som forskar kring livscykelanalyser på KTH, pekade på att man hittills fokuserat på att reducera energianvändningen. Färska analyser visar dock att proportionerna ändras.

– Nu står byggskedet för en större del av byggnadens klimatpåverkan. Vi behöver bli duktigare att hitta klimatförbättringar på den sidan, sa Tove Malmqvist

Där bidrog Kristin Lundmark från Wästbygg med erfarenhet och praktisk analys. Hon berättade om företagets nya strategier efter att ha konstaterat hur stor påverkan byggavfall står för. Där kommer bolaget att ställa tuffa krav på leverantörer.

– Men när man går ut och kommunicerar ett sånt mål kan det uppstå en rädsla att vi kommer skrämma bort leverantörer.

Där pekade Kristin Lundmark på behovet att kommunicera de positiva värdena internt. För att det ska fungera krävs finns det behov av standardisering så att hela branschen pratar samma språk.

– Idag jämför vi ofta äpplen och päron, konstaterade Kristina Gabrielii.

Lösningen? Digitalisering och standard.

– Mycket info förs fortfarande över muntligt. Då uppstår fel i projekteringen på grund av rena kommunikationsmissar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]