Peter Wiman, analyschef på Savills.
Publicerat 13 januari, 2020

Ett fortsatt stort intresse från utlandet

Ett urstarkt 2019 med transaktioner till ett värde om 219 miljarder, vilket är en ny toppnotering. För 2020 spår Peter Wiman, analyschef på Savills, att vi får en något lägre nivå men fortsatt stort intresse från utländska köpare.

Inte helt oväntat är det även rekord för utländska investeringar med 78 miljarder under 2019.

[ Annons ]

– Även rensat från den stora affären då tyska Vonovia köpte Hembla (lite drygt 33 miljarder) är det en uppgång jämför med året innan, säger Peter Wiman.

En svag krona, låg ränta och god tillgång till kapital (inte minst från pensionsfonder) ser han som de pådrivande faktorer till att utländska bolag köpt i Sverige.

– Den trenden tror jag kommer stå sig även i år. Man betraktar Sverige och Norden som bra marknader eftersom vi har god ekonomisk tillväxt och en stabil politik jämfört med många andra länder. Med Brexit söker sig också fler placeringar som inte är i Storbritannien och då är Norden ett bra alternativ. Kanske får vi även se fler köpare från Asien, säger Peter Wiman.

Ser man till de olika sektorerna är det ökningar överallt förutom för handelsfastigheter som stod för cirka 5 procent av volymen under 2019.

– Det är förstås som en följd av svårigheterna för de fysiska butikerna som minska investerarintresset. Men kanske att det blir ett förnyat intresse för handelsfastigheter om avkastningskraven ökar, vilket vi sett i ett antal transaktioner, säger Peter Wiman.

Lager- och logistikfastigheter fortsätter att vara eftertraktade och handlas på rekordlåga avkastningsnivåer. Däremot konstaterar Savills att avkastningskraven för moderna  logistikfastigheter fortfarande är högre i Sverige, jämfört med exempelvis Tyskland.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]