Publicerat 25 januari, 2019

Ett dramatiskt stambyte

Rören i Dramatenhuset är original från 1908, då huset byggdes. Nu närmar sig premiären för Det stora stambytet.

Det kommer inte att bli ett stambyte med kvarboende. Mellan den 23 april och den 12 december 2019 kommer Dramaten att vara stängd.

[ Annons ]

Fastighetsägaren Statens fastighetsverk kommer att ansvara för stambytet, men också för underhållsåtgärder som ommålning av till exempel trapphus och renovering av originalridån. Antalet publika toaletter kommer att utökas och fler nya tillgänglighetsanpassade toaletter byggs. Tillgängligheten ska också bli bättre när det gäller hissfunktioner och entrén på Nybrogatan 2. Arbetet beräknas pågå under åtta månader, mellan den 23 april och 12 december 2019.

– Renoveringen är efterlängtad och det känns därför bra att vi nu, i nära samarbete med vår hyresgäst, får genomföra den. Samtidigt passar vi på att göra en del mindre men fint restaureringsarbete som vi hoppas att publiken ska glädjas åt när de är åter i december, säger Ingrid Eiken-Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Man kommer också passa på att installera ett helt nytt övermaskineri för bland annat ljus och dekor med specialutvecklade vinschar och nya ljusbryggor till Stora scenen.

– Vårt nya övermaskineri kommer att ligga i den absoluta framkanten vad gäller prestanda och säkerhet, vilket medför helt nya möjligheter för teatern, både konstnärligt och tekniskt, berättar Fredrik Österholm, teknisk chef på Dramaten och huvudansvarig för renoveringen.

Under slutet av vårsäsongen och höstsäsongen då teaterhuset på Nybroplan är stängt spelas det teater som vanligt på Dramatens övriga scener – Lilla scenen och Elverket.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]