[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 1 oktober, 2020

Ett år med skärpt lagstiftning mot svartkontrakt

Den 1 oktober är det precis ett år sedan de nya, hårdare reglerna kring försäljningen av hyreskontrakt och olovlig andrahandsuthyrning trädde i kraft. Enligt Liselott Rosecrans, som jobbar med frågorna på Fastighetsägarna, har den nya lagstiftningen haft god effekt. 

Liselott Rosecrans har företrätt många fastighetsägare vars hyresgäster olovligen hyrt ut lägenheten i andra hand. Efter ett år med de nya reglerna är hon nöjd med den effekt de har fått.

– Ja, jag anser jag att det har blivit jättebra. Självsaneringseffekten är betydande. Hyresvärdarna uppfattar att det är okej att reagera på ett annat sätt. Nu får de råg i ryggen, eftersom de känner att lagstiftaren är på deras sida i det här fallet. 

[ Annons ]

På vilket sätt fungerar de nya reglerna?

– Dels sparar de tid. Man behöver numera inte skicka anmodan att vidta rättelse till en hyresgäst som utan lov hyr ut i andra hand, utan kan säga upp direkt.

– Sedan är det straffbart att hyra ut i andra hand utan tillstånd, om man tar ut en överhyra. Det är också numera brottsligt att vara felaktigt folkbokförd. Det fungerar avskräckande. För de flesta människor är ju hederliga och vill inte begå en brottslig handling. 

Finns det några nackdelar?

– Inte som jag har sett, och jag har jobbat med de här frågorna i 24 år. Det är positiv att hyresvärdarna känner att de kan agera för att få tillbaka lägenheter som används fel. Det är ju också fantastiskt för bostadsmarknaden att det finns fler lägenheter som kan gå till behövande. Förr var det jättesvårt att få tillbaka lägenheter. 

– Tanken måste ju vara att de unga som behöver bostad ska kunna få det, inte att människor som inte behöver bostad ska kunna tjäna pengar på det. 

Hur stort är problemet med olovlig andrahandsuthyrning?

– Det är väldigt, väldigt stort. Det har varit lätt att tjäna pengar på hyresrätter i Stockholm, därför är jag så tacksam över den nya lagstiftningen. 

Också Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige tycker att de nya reglerna har fungerat bra. Hon efterlyser också ytterligare reformer.

– Lagskärpningarna mot svarthandel och svartuthyrning var nödvändiga åtgärder mot ett utbrett missbruk av hyresrätten. Men de räcker inte. En fungerande hyresmarknad är ingen quick fix. Det behövs långsiktiga reformer för att komma till rätta med bostadskrisen. Vi välkomnar därför de statliga utredningar som nu ser över hyressättning och hyresförhandling. Dessutom behövs reformer för att skapa en socialt hållbar bostadspolitik för de grupper som idag står längst bort från bostadsmarknaden, säger hon.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]