[ Annons ]

Lena Ottosson är ny marknads- och kommunikationschef på Veidekke.
Publicerat 27 september, 2021

”Etiken är viktig om vi ska attrahera rätt talanger”

Namn: Lena Ottosson. Titel:  Ny marknads- och kommunikationschef på Veidekke. Aktuell med: Att bygga starkt varumärke för att attrahera de bästa talangerna och fler kvinnor till byggbranschen.

Du har tidigare arbetat 20 år inom IT-branschen, vad är den stora skillnaden med att vara på ett bygg- och fastighetsbolag?

–  Det är upplyftande att byta bransch och sätta sig in något annat. Det är nog inte så stor skillnad i arbetsuppgifter, man arbetar i olika projekt, även om de är betydlig större i vår bransch. Men det är spännande att vara med och lämna efter sig väldigt konkreta och synliga resultat, som hus, vägar och broar.

[ Annons ]

Du är i ett bolag som ofta syns i debatten och månar om hög etik, märker du av det?

– Absolut, det finns ett stort engagemang här och generellt upplever jag att frågor om etik och hållbarhet är mer framträdande i denna bransch än inom IT. Här har vi en mer konkret möjlighet att påverka både social och ekologisk hållbarhet. Etiken och ett starkt varumärke är inte minst viktig om vi ska attrahera rätt talanger. Får vi duktiga människor till oss så vill kunderna jobba med oss.

I fastighetsbranschen är det stor andel kvinnor i ledande ställning, i teknologiföretag har man inte kommit så långt. Varför tror du att det är så?

– På Veidekke har vi en ledningsgrupp med 50 procent kvinnor, och min känsla är att fastighetssektorn bestämt sig för att jobba aktivt med kvinnlig representation för att något ska hända. Techbolagen är lite senare på bollen och många startups är ofta grabbar som känner varandra.

TRE YRKEN SOM JAG SKULLE VILJA TESTA

Fotograf
– Jag gillar att fotografera, att fånga människor och deras sinnesstämning på en bild. 

Journalist
– Jag kom nästan in på Journalisthögskolan en gång, jag är nyfiken och älskar att ställa frågor.

Arkitekt
– För att det är kreativt, men man måste nog samtidigt vara strukturerad och kunna göra smarta lösningar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]