Peter Eriksson (MP). Foto: Miljöpartiet.
Publicerat 25 maj, 2016

Eriksson öppen för ändringar i hyressystemet

Han öppnar dörren för nya samtal med alla parter, såväl politiker som branschen, och även för att då tala om ändringar i hyressystemet. – Vi har sedan länge systemfel som gjort att marknaden inte har fungerat, säger nya bostadsministern Peter Eriksson (MP) till Fastighetstidningen.

Bostadsfrågor. Hur väl kan du det ämnet?

[ Annons ]

– Jag är ingen expert på området, absolut inte. Jag har en övergripande bild och har tänkt använda den närmaste tiden att sätta mig bättre in i frågan. Och det är bråttom, ska nu ta hand om förhandlingarna mellan oppositionen och regeringen.

Var är stötestenarna i de samtalen?

– Det finns ett antal frågor som oppositionspartierna har en annan inriktning i än S och MP. Men de har också mycket intressanta förslag, så jag tror det finns goda chanser att vi hittar en gemensam bas att stå på och få en överenskommelse.

Det gäller att få spaden i marken sade Löfvén. Vilka är de stora hindren?

– Jag vill inte gå in i de konkreta frågorna innan jag fört samtal med oppositionen, det är ett känsligt läge. Du får återkomma om några veckor så ska jag berätta om stötestenarna.

Samtalen med opposition ska vara färdiga innan sommaren. Vad händer om ni inte är överens?

– Det är bra om det finns ett tryck på alla parter, det ska inte dras i långbänk, det tar ändå tid att beredas med mera och tas beslut.

Du har ju själv varit kommunpolitiker, bör man sätta hårdare press på kommunerna?

– Jag tror inte staten kommer att lyckas om man ska köra över kommunerna och säga vad de ska göra. Man ska stödja de positiva och långtgående satsningar som görs. Jag är inte säker på att man kommer så lång med att ta bort planmonopol och liknande saker.

Du talar om att samla bostadsmarknadens parter. Varför?

– Jag ska ta initiativ till det de närmaste veckorna med diskussion med byggbolagen och fastighetsägarna för att höra deras synpunkter.

Du har nu bott i Bryssel än tid, där är det lätt att få en hyreslägenhet, eller hur?

– Jag tycker det vore bra om det går lätt även i Sverige, men jag säger inte att man ska införa det belgiska systemet rakt av. Jag är öppen för ändringar, vi har en del systemfel i det svenska hyressystemet och i politiken, och det är väl ett av skälen till att vi inte fått tillräckligt med bostäder.

Så du anser inte dagens hyressystem är optimalt?

– Utesluter inte ändringar även där.

Kan tänka dig en marknad med en friare hyra och stöd till svaga grupper som på kontinenten.

– Jag vill som sagt inte gå in på detaljer, men jag utesluter inte ändringar på det området. Det ska ingå i våra diskussioner.

Sista fråga, som ansvarig minister för digitalisering, ska man inte ha ett twitterkonto då?

– Det tycker jag inte ska vara ett krav, det är rätt många som gör stora misstag när de twittrar. Jag är nöjd med att inte vara med.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]