Helene Hellmark Knutsson, Per Bolund, Lena Micko, Peter Eriksson, Nicklas Nordström, Chris Österlund, Erik Pelling och Aida Hadžiali?. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Socialdemokraterna, Luleå kommun, Botkyrkabyggen, Uppsala kommun, Wikimedia commons
Publicerat 16 januari, 2019

Eriksson, Nordström eller Hadzialic? – Välj din bostadsminister

Peter Eriksson sitter kvar, Niklas Nordström tar över eller Aida Hadzialic gör comeback och tar över stolen som bostadsminister? Vem ser du helst på posten när det nu är dags för Stefan Löfven att forma sitt nya team? Läs och rösta.

Så är det då klart (om inget helt oförutsett händer på fredag). Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter kvar i regeringskansliet och med det börjar förstås processen med vilka ministrar som sitter kvar, respektive byts ut. Säkra kort som att Magdalena Andersson fortsätter som finansminister och att Peter Hultqvist sitter kvar på försvarsdepartementet är inga högoddsare.

[ Annons ]

Men hur kommer den nygamla regeringen hantera bostadspolitiken? Att det ens blir en bostadsminister är inte säkert, möjligt är att Stefan Löfven istället lägger bostadsfrågorna hos en samhällsbyggnadsminister med ett bredare ansvar i närmare anslutning till Finansdepartementet. Eller att hela bostadspolitiken läggs hos finans eftersom frågorna om skatt, ränta och subventioner är helt avgörande för de reformer som kan genomdrivas.

Nästa fråga är om det blir en miljöpartist eller socialdemokrat på posten. Bostadspolitiken har seglat upp som allt viktigare och med överenskommelsen med C och L kan det kännas tryggare för S att ha kontrollen när frågorna om friare hyror ska beredas. Inte minst efter Vänsterpartiets hot om att väcka misstroende om det kommer förslag på marknadshyror.

Som sagt, variablerna är många och osäkra, men vi på Fastighetstidningen lanserar här några tänkbara namn. Rösta på den kandidat du tror på (hoppas på) eller att det blir någon helt annan person. Facit får vi – förhoppningsvis – om några veckor.

Foto: Socialdemokraterna

Lena Micko, S-märkt och tidigare kommunalråd i Linköping, nu ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting. Kompetent och har stort förtroende inom rörelsen. Anser att staten inte ska lägga sig i kommunernas bostadsförsörjningsplaner vilket kan leda till kritik.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Peter Eriksson,MP behåller posten. Risken är att han förknippas för mycket med en bostadspolitik som inte levererat och är han kanske inte trött på riskpolitiken och vill hem till Kalix?

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Per Bolund, MP, har visat sig som den lojala och kompetenta följeslagaren till Magdalena Andersson. Om man låter Bolund administrera utredningar om marknadshyror väcker det nog inte så ont blod i hyresgäströrelsen.

Foto: Luleå kommun

Niklas Nordström, S, kommunalråd i Luleå, en pålitlig högersosse som lyckats få till rekordnivåer av byggande i kommunen. Står marknaden nära och vet att man måste ha den med sig för att lyckas.

Foto: Botkyrkabyggen

Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen. Kan förutsättningarna för hyresmarknaden och har en balanserad syn som både höger och vänster kan acceptera. Frågan är om S kastar in ett oprövat kort med begränsad politisk erfarenhet.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Helene Hellmark Knutsson, S, idag högskole- och forskningsminister. Har varit en riktig doldis och kan behöva en nystart. Hon har bland annat agerat för att se över systemet med studentbostäder.

Foto: Uppsala kommun

Erik Pelling, S, kommunalråd Uppsala kan plan- och byggnadsfrågor och håller hög profil inom hållbart samhällsbyggande. Har länge varit en dark horse när det spekulerats om bostadsministrar. Kanske är det dags nu.

Foto: Wikimedia commons

Aida Hadzialic, gör comeback efter rattonykterheten och får mjukstarta med bostadsfrågor för att längre fram få tyngre poster, eventuellt som Socialdemokraternas första kvinnliga statsminister.

Vem blir vår nästa bostadsminister?

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]