Publicerat 14 april, 2021

Erik Thedéen efterlyser bredare debatt om risker – Di

Feststämningen på börsen och bostadsmarknaden är allt annat än bekväm för FI-chefen. Han ska balansera pandemins kvardröjande kris mot nya finansiella risker. Det skriver Dagens Industri som har träffat Erik Thedéen för en intervju.

Erik Thedéen efterlyser en bredare debatt om riskerna kring att inte minst aktievärderingar, villapriser och bolån stigit över alla förväntningar.

"Den miljö vi lever i nu är en stabilitetsrisk. Det är för mig helt uppenbart. Den här krisen har kombinerat kraftiga BNP-fall, i vissa länder mycket kraftiga, samtidigt som tillgångspriser är kraftigt upp i Sverige. Det är exceptionellt", säger han.

Han konstaterar också att det råder fortsatt förhöjda risker kring kommersiella fastigheter.

"De är fortsatt förhöjda. Även med rätt låga belåningsgrader riskerar fastighetsbolagen att få problem om räntorna skulle stiga snabbt."

Erik Thedéen kommenterar också kritiken att amorteringskravet är stelbent och stänger ute unga.

"En lika stor andel unga lånar till bostadsköp i dag som för fem år sedan. Vi har utan tvekan problem med höga trösklar till bostadsmarknaden. Men det beror främst på de dramatiska prisuppgångarna. Om vi tog bort alla våra krav, kan man vara helt säker på att skuldsättningen skulle öka kraftigt och troligen också priserna."

Thedéen säger vidare att FI inte planerar några konkreta krav eller åtgärder i nuläget för att dämpa riskerna.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]