Spridda risker, trohet till banken och större säkerhetsmarginaler i takt med bolagets tillväxt. Det är några av ingredienserna när vd:n Erik Selin själv berättar sin framgångshistoria om Balder.
Publicerat 18 mars, 2015

Erik Selin: ”Jag läste årsredovisningar som barn”

Spridda risker, trohet till banken och större säkerhetsmarginaler i takt med bolagets tillväxt. Det är några av ingredienserna när vd:n Erik Selin själv berättar sin framgångshistoria om Balder.

Erik Selin kom in på börsen via köksvägen, som han kallar det själv. Som liten läste han hellre årsredovisningar än böcker, och utbildning har han efter gymnasieexamen skaffat sig på egen hand. 2005 bytte han plats med bolaget Enlight som ville lämna börsen, och köpte snabbt på sig 21 fastigheter.

[ Annons ]

– Att komma in den vägen är snabbare, men inte lättare, summerar Erik Selin starten på Balders resa, när han håller ett föredrag under Fastighetsmässan 2015 i Kista.

Idag äger bolaget fastigheter i en salig blandning till ett värde av 37 miljarder kronor.

– Vi gör nog egentligen helt fel enligt alla avancerade modeller som säger att man ska fokusera på bara en ort, eller bara kontorsfastigheter. Vi tycker om att ha många investeringsalternativ.

Sedan Balder börsintroducerades för 10 år sedan har bolaget endast delat ut vinst vid ett enda tillfälle. Sedan dess har Erik Selin bestämt att det är något han inte vill göra om.

Det bästa för aktieägarna är att vi återinvesterar vinsten i rörelsen. Vi tänker på vad som är bra om 10-20 år. Om jag skulle dela ut igen så är det ett dåligt tecken – då har jag inget kvar att investera i, eller så är marknaden så stark att det inte går att göra bra investeringar.

Samma långsiktighet gäller i Erik Selins relation till sina lånegivare.

– Jag ser det som ett finansiellt äktenskap. Vi kan tycka olika om vissa detaljer ibland, men måste ändå hålla ihop. Jag skulle inte hoppa runt mellan bankerna bara för att någon ger ett marginellt bättre erbjudande. Inte om, utan när nästa kris kommer så hoppas jag att lojaliteten kommer att löna sig.

Balder har tidvis haft en mycket hög belåningsgrad. Idag har siffran mattats ner till 54 procent. Erik Selin förklarar utvecklingen dels med att bankernas tolerans för hög belåning har sjunkit, och att han blivit mer riskmedveten på äldre dag.

– Jag tror att större bolag behöver större säkerhetsmarginaler än små bolag. Idag får man mycket sämre lånevillkor även om man har en hög belåning. Intjäningen byts ut mot risk, och jag som blir äldre vill kunna ta det lugnt.

I höstas röstades Erik Selin fram till den mäktigaste i branschen av tidningen Fastighetsvärlden. På frågan hur utmärkelsen känns svarar han;

– Nja, det är ju roligare att ha fått den än att inte ha fått den, men jag känner mig inte särskilt mäktig.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]