[ Annons ]

Heleneholmsverket i Malmö. Foto: Eon
Publicerat 27 februari, 2023

Eon backar från chockhöjt fjärrvärmepris

Nu pudlar Eon. Energijätten sänker fjärrvärmepriset för flerfamiljshus och företagskunder i Malmö och Burlöv.

Den 13 september meddelade Eon att man höjer fjärrvärmepriset i Malmö och Burlöv med cirka 20 procent till årskiftet. Ett agerande som bland annat ledde fram till att styrelsen för Prisdialogen bestämde sig för att dra tillbaka Eons medlemskap för Malmö och Burlöv.

Det ledde även till flera flera anmälningar till Konkurrensverket och nu backar bolaget från den kraftigaste prishöjningen.

[ Annons ]

I ett pressmeddelande meddelar Eon att fjärrvärmepriset för flerfamiljshus och företagskunder i Malmö och Burlöv från den 1 mars kommer att motsvara en ökning med 13 procent jämfört med 2022.

– Vi kommer nu att lägga fokus på att stärka vår kunddialog för att återuppbygga förtroendet för oss som värmeleverantör, säger Marc Hoffmann, vd Eon Sverige.

Som bakgrund anges en förbättrad prisbild på gasmarknaden. Till skillnad från andra fjärrvärmenät i Sverige spelar biogas en viktig roll som bränsle för fjärrvärmeproduktionen i Malmö, framför allt vintertid.

– Energikrisen i Europa är på inga sätt över och vi behöver redan nu tänka på nästa vinter, men vi ser ändå en förbättrad prisbild på gasmarknaden. Det gör att vi kan justera ner priset från den 1 mars, som ett led i att skapa en mer en stabil prisutveckling på fjärrvärme för våra kunder. Vi fortsätter arbetet med att säkra en trygg värmeförsörjning i Malmö genom fortsatt beredskap och utveckling av stadens framtida energiproduktion för att minska gasberoendet, säger Marc Hoffmann. 

Att Eon kopplar prissänkningen till sänkt gaspris ser Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Syd, mest som ett svepskäl från bolagets sida. Dels då gasen bara är en del av energimixen, dels då Eon har möjlighet att köpa gas på långa terminer.

– Det är såklart positivt att de tagit till sig signalerna från kundkollektivet, vilket också visar att vi haft rätt i vår kritik hela tiden. De turer som varit visar på godtyckligheten i prissättning när man använder alternativkostnadsmodellen, säger Magnus Hulthe Andersson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]