[ Annons ]

Publicerat 15 november, 2015

Enorma möjligheter för alla branscher

Experterna är övertygade. 3D-priniting, eller så kallad additiv tillverkning, kommer vara drivande i den så kallade fjärde industriella revolutionen.

En av de tekniska innovationer som många främst förknippar med digitalisering är 3D-printing, eller additiv tillverkning. Tanken på att man kan skriva ut allt från husdelar och glasögon till organ och implantat är svindlande. I Kina har de första husen av 3D-printade komponenter konstruerats och och den italienska 3-skrivareproducenten Wasproject, vars 3D-skrivare syns på bilden, skriver ut bostäder av lera som en effektiv bostadslösning i utvecklingsländer.

[ Annons ]

Joakim Ålgårdh, forskare inom additiv tillverkning, är övertygad om att metoden kommer vara drivande i den så kallade fjärde industriella revolutionen.

– Inom additiv tillverkning finns enorma möjligheter för alla branscher. Fortfarande används tillverkningsmetoden för att skapa material och produkter som redan finns idag, fast mer kostnads- och tidseffektivt. Men med den här metoden har vi möjlighet att skapa helt nya produkter och använda helt nya material.

Det krävs dock att det satsas medel på forskning och att företagen ser metodens potential för att utvecklingen ska fortsätta.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]