Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter, Håkan A. Bengtsson, vd Arenagruppe, Patrik Kronqvist, bitr. politisk redaktör och Maria Pleiborn, seniorkonsult WSP. Foto: David Grossman.
Publicerat 5 juli, 2016

Enighet om rörlighet

Bra med rörlighet för alla, sedan är frågan hur man når dit. Så kan man sammanfatta debatten om rörlighet på bostadsmarknaden som arrangerades av Fastighetsägarna Sverige i Almedalen.

I några ”dueller” fick deltagarna propagera för sina ståndpunkter och inte helt oväntat var det förstås den mellan politikerna som fick det högsta tonläget – i detta fall med Nooshi Dadgodstar, bostadspolitisk talesperson från V och Robert Hannah, samma titel men från L.

[ Annons ]

Noshi Dadgodstar ser gärna ökad rörlighet, men tycker samtidigt att det finns en övertro på att det ska lösa alla problem.

– Den har de senaste femton åren, och med många olika politiska förändringar, varit ungefär lika stor. Och är det en grupp som har hög rörlighet är det hyresgäster med 22 procent som flyttar under ett år. För de som äger boendet är samma siffra bara 9 procent. Det visar att man ökar rörligheten med att bygga fler hyreslägenheter.

För Robert Hannah finns ingen lösning på rörligheten utan att samtidigt ändra på hyresregleringen.

– Idag kan välbärgade individer sitta på billiga hyreslägenheter, till råga på allt subventionerade av andra hyresgäster i ytterområden. Det är verkligen inte en social bostadspolitik, menar Hannah.

Både Vänsterns och Liberalernas representanter var dock överens om att flyttskatten var ett misstag när den infördes. Man var öppna för att nu se över uppskovsreglerna så att fler äldre villaägare är redo att sälja och lämna plats till barnfamiljer.

– Men frågan är om uppskov i all evighet leder till att fler vill bo i hyresrätter, misstänker att det snarare ökar efterfrågan på bostadsrätter, sa Nooshi Dadgostar.

För Maria Pleiborn, seniorkonsult på WSP, är rörligheten det allra viktigaste instrumentet och hon varnade till och med för att ett ökat byggande kan leda till överproduktion i ett läge då konjunkturer viker. Hennes duellant, Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter, anser även han att byggandet är på en rimlig nivå idag.

– Det vi ser idag är en över- och underkonsumtion av bostäder och ökad rörlighet är sättet att jämna ut. Men där är den stora frågan hur man får in resursvaga individer på marknaden, en fråga som politiken måste komma överens om.

Även det sista duellparet, Patrik Kronqvist, ledarskribent Expressen och Håkan A Bengtsson, vd på Arenagruppen kom in på den sociala bostadspolitiken.

– Det är mycket fokus på alla olika metoder som gynnar medelklassen, men det vi ser nu ett ”lort- Sverige” som är på väg tillbaka. Hur ska man bygga för dem – det hör man inte så mycket om.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]