[ Annons ]

Genom att visa konst i en gammal panncentral skapas stora kontraster i Kummelholmens konsthall. Foto: Martin Ålund.
Publicerat 1 oktober, 2021

”Energi i mötet mellan konsten och platsen”

Heat/Energy är namnet på Kummelholmens nya konstutställning. En utställning där lokalen, en tidigare panncentral, spelar en viktig roll.

Just nu pågår utställning Heat/Energy på konsthallen Kummelholmen, som ligger i stadsdelen Vårberg i södra Stockholm. I lokalerna visas verk av 23 olika konstnärer som kommer från en rad olika länder, bland annat USA, Belgien, Sverige och Sydafrika. Vissa av dem går fortfarande på konstskola, andra är väletablerade, till exempel Cecilia Edefalk. Torbjörn Johansson, konstnär och Kummelholmens delägare, berättar att han och konstnärskollegan Martin Åhlund deltar i ett konstnärskollektiv som har ställt ut i andra länder. Nu var det Sveriges tur och utställningen kretsar runt tankar om värme och energi.

­– En av kuratorerna Jonas Ellerström har skrivit en fin text som vi andra, både kuratorer och konstnärer, har utgått ifrån. I texten tittar han bland annat på Kummelholmens historia och funktion, en panncentral som har levererat varmvatten och värme till området. Det handlar om grundläggande behov av energi, vatten och värme, säger Torbjörn Johansson.

[ Annons ]

Betonghuset där konsthallen är inrymd byggdes på 1960-talet och fungerade fram till 1997 som en oljeeldad hetvattencentral. 2013 sålde Fortum byggnaden och numera är det en konsthall, men spåren från tiden som panncentral har inte tvättats bort. Torbjörn Johansson berättar att även om alla maskiner, allt stål och alla tunnor har lyfts ut så känner man den ursprungliga karaktären.

– Samtidigt slås man av det motsägelsefulla i att det tidigare har producerats värme här men nu är det kallt. Det inte fanns något behov av att isolera den här byggnaden när den skulle producera värme. Det har stått tomt länge, det är skitigt och lite fuktigt. Den har alla motsatser till det traditionella vita konstrummet. Det skapar ett stort intresse både för konstnärer som ställer ut hos oss och besökarna som kommer hit. Man upptäcker konsten i en annan kontext, säger Torbjörn Johansson.

För att skapa konsthallen behövde byggnaden genomgå en grundläggande miljösanering och omkring 90 ton skrot togs bort. Torbjörn Johansson tycker att allt arbete har resulterat i kontrastrik konsthall.

– Det är otroligt spännande. Det som är sorgligt i sammanhanget är det inte finns särskilt många sådana här lokaler kvar i Stockholm, det mest är rivet eller renoverat. Vi får hela tiden höra från att det är skönt att den här lokalen finns kvar.

Heat/Energy är en utställning där olika sorters konst och flertalet material möts. Det handlar om allt från måleri till gummiskulpturer och kopparverk som hänger från taket. Torbjörn Johansson tycker, trots bredden, att verken faktiskt fungerar bra ihop.

– Man ska känna en energi av mötet mellan olika konstnärer, och mötet mellan konsten och platsen. Något som har varit viktigt för oss när vi har valt konstnärer är att skapa en dynamik som inte är så vanlig, säger Torbjörn Johansson.

Utställningen pågår fram till den 17 oktober.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]