Fastighetstidningen tar pulsen på de bostadspolitiska talespersonerna inför höstens val. Först ut är moderaternas Viktor Wärnick som vill återupprätta marknadsförutsättningarna på bostadsområdet.
Söderhamnsbon Viktor Wärnick har sedan januari varit Moderaternas bostadspolitiska talesperson: Han ser behov av förändringar inom hyressättning, men fokus ligger framförallt på byggandet.
Det blir allt svårare för resurssvaga hushåll att efterfråga en bostad då delar av det billiga beståndet renoveras bort. Bostadsmarknaden är på väg att helt tappa ett segment av bostäder, vad bör göras?
– Först är det viktigt att konstatera att en stor del av beståndet är i behov av renovering på grund av eftersatt underhåll. Då är det såklart rimligt att hyran höjs. Ska man sen svara på vad som behöver göras när priser och hyror höjs så kommer man in på andra politikområden. Arbetslinjen som vi moderater driver hårt har även kopplingar till bostadsmarknaden. Fler människor i Sverige behöver ett arbete och egen försörjning, då måste det bli mer lönsamt att arbeta. Det kommer att hjälpa när man ska finansiera sitt boende.
Först är det viktigt att konstatera att en stor del av beståndet är i behov av renovering på grund av eftersatt underhåll. Då är det såklart rimligt att hyran höjs.
Men samtidigt ökar den strukturella hemlösheten. Vad vill ni göra åt de grupper som står helt utanför?
– Ja, det kommer såklart alltid finnas grupper som av olika anledningar står utanför bostadsmarknaden. Där vill vi se över och utveckla de sociala kontrakt som redan finns. Det sköts av kommunerna på egen hand, och fungerar i många fall väldigt bra. Men det går att utveckla det ytterligare.
Räcker det? Kan det inte behövas ta ett lite större grepp?
– Vi tror ju inte på social housing, där särskilda hus eller områden pekas ut för de grupper som har svårt att ta sig in på den ordinarie hyrda eller ägda bostadsmarknaden. Men de sociala kontrakten är ett verkningsfullt alternativ att arbete vidare med.
Men hur menar du då? Ska staten kliva in mer eller?
– Nej, men det kanske går att utveckla mer i en riktning så att det blir lättare för kommunerna att använda sig av sociala kontrakt. Det kanske finns sätt att vara mer stödjande i kommunernas arbete med denna form, som jag menar fungerar relativt bra. Men utöver detta behöver vi göra det enklare att äga, hyra och bygga.
Men en anledning att hyrorna höjs vid renovering är att vi har ett system som driver på. Ser du något behov av förändringar där?
– Bruksvärdessystemet som egentligen omöjliggör att få lönsamhet i ett löpande underhåll och driver på standardhöjningar vid renoveringar är problematiskt. Det är i mångt och mycket anledningen att vi hamnat i en situation där en stor del av underhållet är eftersatt. Där finns det en anledning fundera hur man kan göra det bättre.
Ja, hur?
– Vi har ju inga förslag om fri hyressättning eller marknadshyror. Men det vi kallar rättvisare hyror är rätt väg att gå. Det skulle då vara att succesivt se till vad både hyresvärdens och hyresgästens värdering av fastigheten egentligen ligger, istället för ett bruksvärdessystem som låser fast och cementerar.
Jag tolkar det mer som en utveckling av nuvarande system än något helt nytt?
– Ja, vi är inte för marknadshyra i det befintliga beståndet. Vi behöver hitta lösningar som inte innebär kraftiga svängningar för den befintliga hyresgästen. Vi har haft bruksvärdessystemet under åtskilliga decennier, därför måste förändringar ske med mycket varsam hand, även om systemet idag är dysfunktionellt.
Några av de förslag Karolina Skog lämnat i sin bostadssociala utredning är:
- en ny bostadsförsörjningslag där en tillträdande regering ska presentera en nationell handlingsplan för behoven på bostadsmarknaden.
- skärpta krav på hyresvärdar att motivera de krav de ställer på nya hyresgäster.
- tydligare förutsättningar för bostadsförmedlingar att kunna förmedla bostäder med social hänsyn.
- kommuner ska lämna hyresgarantier till barnfamiljer.
Bör dessa genomföras? Om ja – hur långt räcker det för att skapa en fungerande social bostadspolitik?
– Först vill jag säga att detta presenterades som den stora bostadssociala utredningen. Men utifrån de förväntningar som fanns var det som presenterades mest ett slag i luften.
Men de förslag som trots allt nu lagts fram…?
– I huvudsak tycker vi att det är fel inriktning på de förslag som lämnats.
Vi tycker att bostadsmarknaden i grund och botten är dysfunktionell.
I vilken riktning vill moderaterna istället gå?
– Vi tycker att bostadsmarknaden i grund och botten är dysfunktionell och då räcker det inte att lindra med de små subventioner eller ändringar som föreslås. Det krävs större penseldrag.
Om du kort ska skissa dessa penseldrag?
– Det handlar om regelförenklingar, att se över hur detaljplaner ska kunna bli mindre detaljerade. Vi har ett antal olika förslag för att förenkla byggande och därigenom göra det lättare att hyra och köpa.
Räcker marknadskrafterna för att styra fördelningen mellan upplåtelseformen i nyproduktionen, eller behöver politiken tydligare kliva in?
– Det är snarare så att marknadskrafterna är satta ur spel på svensk bostadsmarknad med alla de ingrepp politiken gjort under flera decennier. I grund och botten anser vi att det är marknaden som ska bestämma vad som byggs. Det är inte alldeles enkelt, men i grund och botten är det inte politiker som ska bestämma hur mycket det ska byggas av en viss boendeform.
Även om det orsakade regeringskris förra sommaren så finns det färdigt förslag kring fri hyressättning i nyproduktion – kan det bli aktuellt att genomföra det?
– Vi var positiva till förslaget, men remissrundan avbröts som bekant. Därför kan det finnas skäl att göra vissa uppdateringar av förslaget.
Men ser du någon möjlighet att driva frågan?
– Som de parlamentariska förutsättningarna ser ut nu, och som de prognosticeras, så finns det ingen möjlighet att skapa en majoritet.
Vi tycker inte att man ska ösa ut miljarder ur skattebetalarnas pengar på ett trubbigt system som inte ger tillräckligt god effekt.
Något återinfört investeringsstöd lär du knappast argumentera för?
– Nej, vi tycker inte att man ska ösa ut miljarder ur skattebetalarnas pengar på ett trubbigt system som inte ger tillräckligt god effekt. Problemen på en snedvriden bostadsmarknad löses inte med subventioner.
Men flera fastighetsbolag menar att man inte kunnat bygga till lägre hyra utan subventioner. Finns det då inte skäl att behålla investeringsstöd, men ändra utformningen så att det blir bättre social träffsäkerhet?
– Nej, vi ser snarare att det behövs regelförenklingar som ger bättre förutsättningar för byggande.
Bör ett det finnas att statligt subventionerat bosparande?
– Nej, vi borde istället återställa förutsättningarna för investeringssparkonton (ISK), det är en populär sparform som kan användas till bosparande.
Vad står överst på din prio-lista om du blir bostadsminister i höst?
– Det handlar som jag sa om att göra det enklare att bygga, köpa och hyra. Och då behöver vi lösa ineffektiviteten hos Lantmäteriet som idag fördröjer och försämrar servicen. Vi bör reformera detaljplaner så att de blir mer dynamiska byggplaner. Vi behöver se över kreditrestriktionerna som varit väldigt tuffa och stängt ute stora grupper från den ägda marknaden. Istället bör vi höja bolånetaket, vi föreslår 90 procent istället för dagens 85 procent.