[ Annons ]

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad
Publicerat 11 februari, 2019

”En småskalig ombildning i Stockholm”

Nu är 20 000 kommunala lägenheter i Stockholms förorter till salu – men enbart till sittande hyresgäster. Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad räknar enbart med att en ”småskalig” efterfrågan i denna ombildning.

Den nya alliansmajoriteten i Stockholms stadshus tar vid där deras partikamrater slutade 2014. Ombildningar i Stockholms ytterområden var då sista etappen av flera års ombildningar där totalt cirka 26 000 av allmännyttans hyreslägenheter blev bostadsrätter. I första hand i innerstan och i närförorter.

[ Annons ]

I den återupptagna politiken är ombildningarna begränsade till elva stadsdelar där hyresrätterna utgör mer än 60 procent av bostadsbeståndet och där de allmännyttiga hyresrätterna är fler än de privata hyresrätterna. Aktuella områden är Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra. Sammantaget är cirka en tredjedel av bostäderna i dessa områden är idag bostadsrätter.

– Vi vill ha blandad boende över hela staden och ge människor möjligheten där allmännyttan är särskilt dominerande. Sedan få vi hur många som har den ekonomiska möjligheten att ombilda, säger Dennis Wedin och tillägger:

– Det kommer att bli en småskalig ombildning med tanke på hur läget är på bostadsmarknaden, jag har varit kritiskt till amorteringskravet som lagt sig över våt filt över Stockholms bostadsmarknad.

I detta paket ställs kravet att 50 procent av de boende i en fastighets ska vara intresserade för att gå vidare. Dennis Wedin talar även om att det ska vara ordning och reda i processen.

– Vi har lyssnat in tidigare kritik. Viktigt är att människor ska fatta egna beslut, därför kommer vi ha oberoende observatörer närvarande vid köpestämmor.

Bijan Fahimi, var en av konsulterna som arbetade på PR-byrån Veritas 2012-2014 med uppdrag från staden att informera boende i ytterförorterna om hur man ombildar.

– Det gick väl hyggligt bra men kanske att man inte nådde ut till de mest segregerade områdena, och det lär väl vara utmaningen nu också. De boende var oroade över att man inte skulle ha råd. Det är inte helt lätt att få ihop det humankapital som krävs för att bilda och driva en förening, säger Bijan Fahimi till Fastighetstidningen.

Den slutsatsen drar även Sweco i en rapport om ombildningar 2007–2010. Där kom utredarna fram till att intresse för att ombilda är starkt förknippat med stadsdelens socioekonomiska levnadsnivå? och invånarnas utbildningsnivå?.

På plussidan, menar Bijan Fahimi, är att alla som då köpte har haft en rejäl värdeökning vilket kan uppmuntra andra i området att köpa. Å andra sidan är det en mattare marknad som gör folk osäkra.

– I grunden är det bra att fler äger sina bostäder, man har större inflytande och tar större ansvar. Det ökar möjligheterna för integration, menar Bijan Fahimi.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]