[ Annons ]

Rikshem har fastigheter från Helsingborg i söder till Sundsvall i norr.
Publicerat 28 september, 2015

”En samlad sökväg är bäst för både kunden och oss”

Rikshem är ett av de allt fler privata fastighetsbolag som överlåter förmedlingen av sina lägenheter till en kommunal service. När bolaget nyligen förvärvade hela beståndet från bolaget Bo i Väsby valde de också att flytta all förmedling av lägenheterna till Stockholms bostadsförmedling.

–?Ur kundens perspektiv är det bäst att ha ett enda ställe att vända sig till för att söka bostad. Flyttar man från Arjeplog till Stockholm så vet man kanske inte vart man ska vända sig om det inte finns en samlad förmedlingstjänst, säger Sven-Göran Svensson, förvaltningschef på Rikshem.

[ Annons ]

Rikshem äger lägenheter på orter både med och utan tillgång till kommunala bostadsförmedlingar. Där sådana finns har Rikshem valt att hyra ut alla lägenheter genom förmedling. Hade möjligheten funnits, hade de utan tvekan valt att avveckla sina egna köer på alla orter. Bolagets egen personal har tillräckligt med arbetsuppgifter ändå, menar Sven-Göran Svensson.

–?Att låta bostadsförmedlingen ta över sparar definitivt tid. Man kan ju varken starta upp ett väl fungerande samarbete på bara en dag eller slippa undan varenda administrativ uppgift kring uthyrningen, men det underlättar verkligen för oss.

Han är inte oroad över att förlora kontrollen över vem som flyttar in var.
–?Nej, inte alls. Vi ställer upp alla de kriterier vi har för att godkänna en hyresgäst, så sköter bostadsförmedlingen den filtreringen, säger Sven-Göran Svensson och tillägger:

– Men det är viktigt att vi som fastighetsägare är tydliga med våra kriterier så att matchningen blir så bra som möjligt.

Bostadsförmedlingarna granskar att den som står längst fram i kön till ett kontrakt uppfyller Rikshems alla krav. All övrig service som har med uthyrning, in- och utflyttning att göra sköter Rikshem själva. Den som ska skriva kontrakt måste komma in till ett kontor. Lägenhetsvisningar ordnar Rikshem också själva i de fall det inte finns en utflyttande hyresgäst som kan ordna det.

Sven-Göran Svensson tycker att de kriterier som Rikshem ställer upp hos bostadsförmedlingarna är tillräckliga för att den som söker en bostad själv ska kunna bedöma om en lägenhet som söks är den rätta för just den sökande. Det anges till exempel alltid i annonseringen om en ledig lägenhet är på bottenvåningen. Då blir sökningen enklare för någon som kanske har svårt att ta sig upp för trappor.

Sven-Göran Svensson poängterar att det inte alltid är möjligt att förutspå en lyckad matchning mellan tillgängliga bostäder och behov.

–?Det är svårt för oss att veta vad den boende har för mål, men vi ser ju också att målen skiftar beroende på hur marknaden ser ut. I Stockholm är man glad över att få en lägenhet över huvud taget och där motsvarar lägen-heten kanske inte alltid de förväntningar som den sökande har.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]