Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige
Publicerat 6 april, 2020

En samhällsutmaning vi måste lösa gemensamt

Vi står inför den mest omfattande samhällsutmaningen på mycket länge. I sin ledare pekar Reinhold Lennebo på vikten av att inte bara se till den egna branschens behov, utan att på alla sätt arbeta för att lösa utmaningen tillsammans.

Coronavirusets snabba och omfattande spridning utgör den största samhällsutmaning vi sett på decennier. Smittspridningen slår hårt mot hela samhället och medför stora utmaningar för många branscher. När detta skrivs (27/3) har vi sannolikt bara sett början på de stora konsekvenser som virusets snabba framfart fått.

[ Annons ]

Bland de branscher som drabbats hårdast finns till exempel hotell, restauranger och butiker. På sikt kan också kontorshyresgäster drabbas och på ännu längre sikt kan konsekvenserna för fastighetsbranschen bli påtagliga.

För att lösa den här omfattande samhällsutmaningen behöver vi alla bidra och vi i fastighetsbranschen ställa upp på de sätt vi kan för att underlätta för våra kunder att fortsätta. Det kommer inte bli lätt och det kommer sannolikt också bli långdraget med ibland svåra beslut, men om vi alla hjälps åt är jag övertygad om att vi kommer klara den här utmaningen tillsammans.

REINHOLD X 3

Corona
Det är fullkomligt omöjligt att tänka på nåt annat…

Corona
…men vi måste…

Corona
…för att vi snabbt ska få hjulen att rulla när det är över.

Vi förstår att många hotell, restauranger och butiker har det oerhört svårt när kundtillströmningen försvinner från en dag till en annan. Därför har vi sedan coronakrisen började fört dialog med både Visita och Svensk Handel kring hur vi gemensamt kan ta ansvar för att lösa situationen. Fastighetsägarna har också uppmanat de fastighetsägare som kan att på olika sätt bidra till att underlätta för sina lokalhyresgäster, genom att bland annat uppmuntra till månadsvisa hyresinbetalningar istället för kvartalsvisa, minskade öppettider och en dialog med enskilda hyresgäster. Många fastighetsägare har också hörsammat vår uppmaning och många gånger gjort mer än vad man kan begära.

Men hur mycket vi än försöker gå våra kunder till mötes måste vi också inse att detta inte är en kris som fastighetsbranschen kan lösa på egen hand. Här krävs att vi kraftsamlar och att vi alla delar på bördan. Det har vi också gjort genom att föra en intensiv dialog med regeringen om hur lokalhyresgäster i de branscher som drabbats allra hårdast kan kan stöttas.

Vi känner också med de många som de senaste veckorna blivit uppsagda, varslade eller permitterade från sina arbeten. Vi förstår att det är en nödvändig åtgärd från företagen i den rådande situationen men att det naturligtvis också är en oerhört svår situation för de som drabbas. I dagsläget tyder allt på att de allra flesta fortfarande kommer ha möjlighet att betala sina boendekostnader men att det naturligtvis kommer finnas de som har det lite svårare och den oro och stress som det skapar ska vi ta på allvar.

Invanda mönster och gamla rutiner gäller inte längre och vi måste därför våga tänka nytt och annorlunda.

Vår uppmaning till hyresvärdar är därför att vara tålmodig om hyran blir sen men också att vara snabb i dialogen. Om du saknar en hyresinbetalning ta kontakt med hyresgästen direkt och se till att hitta en lösning, exempelvis genom delbetalning. Det viktiga här är att bemöta varje enskild hyresgäst med förståelse och föra dialog för att klara den här krisen. Invanda mönster och gamla rutiner gäller inte längre och vi måste därför våga tänka nytt och annorlunda för att komma över den här samhällsutmaningen.

Fastighetsbranschen är en väsentlig del av samhällsbygget och kan vi ta ett större ansvar för helheten i detta läge så är det vår bedömning att branschen stärker sin ställning som väsentlig aktör för utveckling, välstånd och på sikt tillväxt.

Reinhold Lennebo,
vd Fastighetsägarna Sverige

Gästkrönikör

Glesbygdpolitilk, inblickar i konstvärlden, flamboyanta skrytbyggen. Det finns inga gränser för vad som kan rymmas i fastigheteter. Här hittar du en mångfald av gästskribenter som bidrar med sina unika perspektiv.

Läs fler krönikor av Gästkrönikör »

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Krönikor ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]