Dystra utsikter. Kent Persson, Stefan Ränk och Linda Jonsson diskuterade branschens villkor under ledning av Fastighetsägarnas Rikard Ljunggren.
Publicerat 11 september, 2018

”En påtaglig risk för sämre villkor”

Öppningar för att skapa en långsiktig bostadspolitik finns. Samtidigt är risken stor att man fastnar i detaljfrågorna. Det var panelens slutsatser när frågan hur fastighetsbranschen påverkas av valutgången diskuterades på Nordic Property Expo.

Uppenbart ville många av besökarna på Nordic Property Expo ha svar på vad som egentligen händer efter valet. Efter att det fotats selfies med TV4:as politiske kommentator Marcus Oscarsson, som gjorde en välbesökt eftervalsanalys, så intog tre namnkunniga representanter från fastighetsbranschen scenen.

[ Annons ]

Även de fick ge sin bild av det allmänna politiska läget.

Den tidigare partisekreteraren för Moderaterna Kent Persson, numera utvecklingschef på Heimstaden, utgick från att Moderaterna kommer göra allt för att hålla ihop Alliansen. Ingen minoritetsregering alltså. Troligare att försök med en alliansregering med omval som en högst sannolik utgång.

– Om Ulf Kristersson bildar alliansregering blir det stökigt och sannolikt flera olika regeringskonstellationer och omval är inte osannolikt, sa Linda Jonsson, analytiker på Veidekke, även hon med moderat bakgrund.

Stefan Ränk, koncernchef på Einar Mattsson, hade en något annan ingång. Han menade att det trots allt inte är så attraktivt att sitta i regeringsställning under rådande läge. Hans tips till Socialdemokraterna var att släppa fram en alliansregering och istället sätta hård press som opposition. På så vis kan Socialdemokraterna ta tag i sina stora interna utmaningar och sikta in sig på nästa val, menade Stefan Ränk.

Ingen av dem var särskilt positiv till den mandatperiod som varit.

– Jag trodde att det skulle bli en fridfull tid. Men det har inte varit en bra period att vara fastighetsägare. Regeringen har varit framgångsrika med att lägga fram förslag. Jag har aldrig varit så flitig med att skriva remissvar, sa Stefan Ränk.

Initiativ på det bostadspolitiska området efterlyses visserligen av alla tre. Linda Jonsson sammanfattade problemet.

– Man väljer de lätta lösningarna och lägger fram detaljförslag. Man backar och vågar inte ta några stora beslut.

Hon hyste inget större hopp att det kommer att ändras under kommande mandatperiod. Där var Stefan Ränk mer hoppfull.

– Medvetenheten är högre nu. Stefan Attefall startade verkligen ett universitet med alla sina utredningar. Det blev viktiga mötesplatser som skapade insikter. Men hittills har inte den politiska viljan att driva reformer funnits. Jag hoppas att den nuvarende situationen ska kunna skapa partiöverskridande samtal. Och jag tror verkligen att det kommer.

Det trodde inte Kent Persson.

– Problemet är att vi först ska få en fungerande regering. Det förutsätter att vi också får en ansvarstagande opposition. Oavsett vem som hamnar i den positionen så har man så stora interna problem att ta tag i, att det blir viktigare än att ta ansvar att stödja lösningar. Jag är tämligen pessimistisk. Jag ser en påtaglig risk för sämre villkor och höjd beskattning. Men jag hoppas att Stefan kommer att få rätt.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]