Eriksson öppnar upp för att staten ska bekosta ombyggnad av privata bostäder för att få fler att hyra ut. Foto: Shutterstock.
Publicerat 31 augusti, 2016

”En översyn av beskattningen kan få fler att ta steget”

I en intervju med SvD öppnade bostadsminister Peter Eriksson (MP) upp för att staten ska medfinansiera ombyggnader av privatbostäder som leder till uthyrningar. Positivt, tycker Fastighetsägarna Sverige som efterfrågar fler åtgärder för ett bättre nyttjande av det befintliga beståndet.

– I Sverige har vi bland de största bostadsytorna per person i hela världen. Det går att göra förändringar för att gynna uthyrning av delar av bostäder, sa Peter Eriksson (MP) i en intervju med Svenska Dagbladet.

[ Annons ]

Att staten ska bekosta ombyggnad av privata bostäder för att underlätta uthyrning var ett exempel på en sådan förändring som Peter Eriksson nämnde.

– Man kanske kan ge stöd för investeringar i en andra ingång till huset eller till bygge av en extra toalett, sa Eriksson till SvD.

Fastighetsägarna Sveriges samhällspolitiska chef, Martin Lindvall, välkomnar ansatsen men betonar att mer måste göras för att också öka rörligheten på bostadsmarknaden.

– Vi tycker det är värdefullt att regeringen tittar på hur man kan använda det befintliga bostadsbeståndet bättre. Men vilken effekt ett sådant förslag skulle få är svårt att bedöma. Över tid bidrar det till både fler bostäder och en förändrad inställning till hur våra hem kan användas, men det gör inte nödvändigtvis större avtryck i rörligheten på bostadsmarknaden, säger Martin Lindvall.

Skulle du själv kunna tänka dig att göra en liknande ombyggnad för att hyra ut?

– Jag skulle nog behöva bygga ut för att få plats med familjen först. Men med det sagt vet jag att de här tankarna redan finns hos flera villaägare. Jag har till exempel två bekanta som redan när de byggde sina hus skapade en separat del för eventuell framtida uthyrning. En översyn av beskattningen skulle eventuellt kunna få fler att ta steget.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]