Lars Albinsson, leder initiativet Bygg 4.0. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 21 februari, 2020

En ny vår för industriellt byggande

Från flera håll utmanas nu det traditionella byggandet. Lars Albinsson, som står bakom initiativet Bygg 4.0, spår att innan decenniet är slut kommer merparten av husproduktionen ske i fabriker.

 

[ Annons ]

Lyssna på poddavsnittet
”En ny vår för industriellt byggande”.

Rikshem tecknade nyligen ramavtal för industriell tillverkning av bostäder. Bland annat med relativt nystartade Sizes som säger sig ha ambitionen att bli husindustrins motsvarighet till Toyota, med en helt automatiserad process. Under våren hoppas Rikshem få startbesked för de första projekten.

Det är bara ett av flera exempel på att det industriella byggandet, som många menar är lösningen när det måste byggas både mer och billigare, nu tar fart på riktigt.

Syftet med konsortiet Bygg 4.0, som Lars Albinsson leder, är att fungera som en pådrivare.

– Vi ska inte bara skruva lite här och där, utan göra det här på riktigt, säger han.

Ganska typiskt så har Lars Albinsson inte en bakgrund från byggbranschen utan har främst sysslat med digitaliseringsprojekt inom industri, vård och stadsplanering. Han menar att det viktigaste är att sluta tänka i enskilda projekt och fokusera på processer istället. Materialval kommer inte att vara den centrala frågan.

– Jag fick upp ögonen för hur långt efter byggbranschen faktiskt är i jämförelse med exempelvis bilbranschen. Ett skäl är att man inte har haft tillgång till bra uppkoppling ute på byggena. Men nu är det löst och man bör kunna ta igen det här 20-årsglappet, säger Lars Albinsson.

Nyligen lanserade Bygg 4.0 rapporten Att bygga skepp på marken.

– Titta på kostnaden och tiden det tar att bygga ett kryssningsfartyg som är som en hel stadsdel med ett Gröna Lund.  Det gör man på tre år till en bråkdel av vad det skulle kosta på land, säger Lars Albinsson.

Denna helt digitaliserade byggprocess har nu implementerats hos Sizes. Målet är att minska projekteringstiden från för ett hus från sex månader till fyra veckor.

Fotnot: Partners i Bygg 4.0 är Sveriges Allmännytta, Örebro Bostäder, Veidekke, TechniaTranscat och Cementa.

Med utgångspunkt i ArkDes utställning Flygande betong – Byggelementen som förändrade världen (som skymtar bakom Lars Albinsson på bilden) diskuterar vi industriellt byggande då och nu med KTH-professorn Erik Stenberg och Lars Albinsson, som står bakom initiativet Bygg 4.0. Den stora skillnaden är hur det moderna industriella byggandet gör det möjligt att tillverka enstaka och unika byggnader, till skillnad mot miljonprogrammens likriktning. Men det finns också lärdomar att dra från den erans massproduktion.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]