Publicerat 4 juli, 2016

En ny social bostadspolitik

Hur ska Sverige lösa bostadskrisen utan att stänga ute de resurssvaga från bostadsmarknaden? Den frågan debatterades av bland andra bostadsminister Peter Eriksson (MP), fd bostadsminister Stefan Attefall och professor Hans Lind.

Åsikterna gick isär under Veidekkes första seminarium i Almedalen. Framförallt var det frågan om bidrag som flera av paneldeltagarna inte var överens om.

[ Annons ]

– En ny social bostadspolitik måste stötta unga och ekonomiskt svaga. Staten måste stötta hushållen – inte byggbolagen, sa Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, vid seminariet.

Hans Lind, professor i bygg- och fastighetsekonomi vid KTH, delade inte hans åsikt.

– Jag gillar inte det där med bidrag. Fråga inte varför men jag gillar det bara inte. Man ska kunna klara sig utan att behöva ansöka om pengar från någon jäkla myndighet.

Stefan Attefall framhöll förtursboenden som en av de viktigaste lösningarna på bostadskrisen på kort sikt.

– Förtidsboenden i regional regi skulle kunna ge mer än 100 000 lägenheter under en femårsperiod.

Han kommenterade även regeringens nyligen framlagda förslag på lösningar på bostadskrisen, och underströk att han hade väntat sig mer.

– Jag håller med om det mesta, men regeringens förslag är inte tillräckligt radikala för att lösa bostadskrisen, sa Stefan Attefall.

Eriksson hade hellre sett att en uppgörelse nåtts med oppositionen och att de hade varit mer tillmötesgående.

– Hade oppositionen kunnat tänka sig att kompromissa mer skulle vi också ha gjort detsamma.

Vad som nu tycktes vara en av de viktigaste frågorna för bostadsministern var att avskaffa inkomstkraven för hyresrätter. Han liknade kravet med att bara vissa personer skulle få möjlighet att handla i mataffären om de hade tillräckligt mycket pengar på kontot.

– Vi måste få en ändring på bostadsbolagen och allmännyttans inkomstkrav som är fullkomligt orimliga. Det är en ofattbar diskriminering som pågår just nu, avslutade Peter Eriksson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]