[ Annons ]

Pernilla Parding, programansvarig för Stockholms Stadsmissions socialt hållbara bostäder. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 20 december, 2021

”En modell som andra kan ta efter”

Som ett svar på uteblivna lösningar på den strukturella hemlösheten går nu Stockholms Stadsmission från ord till handling och bygger sitt första hyreshus.

I sin verksamhet stöter Stockholms Stadsmission dagligen på människor utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Pernilla Parding, programansvarig för Stockholms Stadsmissions socialt hållbara bostäder, betonar att det inte längre bara innebär människor med komplex problematik.

– En stor del av utanförskapet handlar om låga och osäkra inkomster, för kort kötid som gör att man inte får någon bostad den vägen och också ett eget svagt nätverk som inte kan hjälpa till. Det handlar om barnfamiljer, ensamstående med barn och unga vuxna bland annat.

[ Annons ]

Eftersom politiken ännu inte levererat några systemlösningar så tar nu Stockholms Stadsmission saken i egna händer. I Farsta planerar man nu för bygget av cirka 50 lägenheter i egen regi. Lägenheterna ska fördelas till människor som Stockholms Stadsmission möter i sina verksamheter för barn, unga och familjer. Men det kommer inte vara ett hus enbart för människor i utsatthet. Lägenheter kommer också att fördelas till personer på den ordinarie bostadsmarknaden.

– Om man ska se detta som ett inlägg i debatten vet jag inte. Vår avsikt är att bekämpa hemlöshet genom att skapa ett tillskott av socialt hållbara bostäder. För oss innebär det bostäder till överkomliga priser som är trygga och trivsamma för de boende, men också för det omgivande kvarteret. Vi hoppas att detta blir en modell som andra tar efter, säger Pernilla Parding.

På Fastighetsägarna välkomnas initiativet, Martin Lindvall, samhällspolitisk chef Fastighetsägarna Sverige, menar också att Stadsmissionen använder investeringsstödet som det bör användas, eftersom upplägget säkerställer att hyror blir lägre för dem som verkligen är i behov av det.

– Som både blåslampa för politiken och inspiration för andra att utveckla fler och mer träffsäkra verktyg för en fungerande social bostadspolitik är initiativet bara att applådera, säger Martin Lindvall.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]